Стив Банън: Избягали от Ухан учени дават данни за COVID-19

0
1914

Учени, избягали от лаборатория в централния китайски град Ухан, дават данни на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, това е заявил бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп – Стив Банън, написа британският в. Сънди мирър.

Ексстратег номер едно на Белия дом е посочил, че някои от специалистите са сътрудничели активно с американски служители. „И двете страни правят опити да сглобят пъзела и установят дали заразата не е възникнала в лабораторията, която е била управлявана по възможно най-ужасния начин“, е казал още той.

„Бегълците не говорят пред медии, но пред служители на ФБР те са предали доказателства, които уличават Пекин. Аз мисля, че когато тази информация излезе в общественото пространство, хората ще се шокират“, е посочил още Банън.

Според Банън, напуснал поста си през август 2017 г., но все още имащ влияние в администрацията на американския държавен глава, една от бегълките е била доктор Ли Мен Ян. „Тази жена е разказала, че Пекин е знаел за появата на новата болест, но дълго време е мълчал и криел информацията“, е заявил още той.

Банън е допълнил, че ФБР, ЦРУ и британските специални служби са работели активно по събирането на доказателства за завеждане на съдебно дело срещу Китай.

Пекин, Вашингтон и Лондон не са коментирали думите на Банън.

Към този момент единствената реакция на изявата на Банън е била позицията  на университета в Хонкгог, където е работела доктор Ли Мен Ян. „Думите на бившата ни колежка не може да се определят като факти. Нейните твърдения приличат повече на слухове“, се е посочвало в комюникето на образователната и изследователска институция.

Тръмп нееднократно е обвинявал Китай, че властите в азиатската страна са били отговорни за разпространението на COVID-19 в световен мащаб. Пекин от своя страна е отричал твърденията на стопанина на Белия дом.

Новини бг

Коментари от Фейсбук