Станислав Бачев: САЩ имат осезаема липса на лидери, светът вече не им вярва

0
330

„Ще мине време, за да бъдат оценени достойнствата на Доналд Тръмп като президент. Няма как да бъде правилно оценен от настоящата политическа среда… Той успя да направи възможното според условията, в които оперира. Фактът, че предизвика тази силна агресия от ответната страна показва, че е действал правилно. Това ще проличи във времето напред“. Това коментира пред БНР Станислав Бачев, историк и политолог, автор на книгата „Параметри на постамериканския световен ред“. 

Според историка Тръмп е успял да постигне нещо, което не се е случвало от десетилетия – най-ниско ниво на безработица. 

„Той успя почти да спре нелегалната миграция към Щатите. Във външнополитически план той не започна нито една война. Неговите предшественици имаха поне по две. Той си позволи да се опълчи срещу сили, които в момента връщат удара. Действа от гледна точка на чисто американския интерес като национална държава, а не от интереса на наднационалните корпорации“. 

Бачев допълни:  „В САЩ има осезаема липса на лидери. Нямат нито една авангардна фигура, която да предложи нещо иновативно. Тръмп може да отглежда цяла нова среда от лидери… Страната е в криза на душевността и на духа, това състояние се развива надолу като спирала. Светът има нужда от силна Америка, за да има баланс… Това, което има като обща несигурност вътре, отключва агресивно поведение навън… 

Светът не е същият и светът вече не вярва на Щатите, дори най-близките им съюзници. Там тежи ботушът на американската армия или примката на долара около врата. Старият елит, който се възражда, задава посоката, че трябва да очакваме агресивна политика към Русия, към Близкия изток. Трябва да очакваме атаки към „Северен поток 2“, който е тест за силата на Европейския съюз и на Германия да отстоява собствените си интереси“. 

Новини бг

Коментари от Фейсбук