Сръбски камиони блокираха границата с Косово

Според сръбските медии, шофьорите на камиони със сръбска регистрация, които от няколко дни чакат на граничните пунктове между Сърбия и Косово, поради забраната на косовските власти за влизане на сръбски стоки, са блокирали граничните пунктове Мердаре и Ярине. Местните жители и шофьорите на камиони със сръбски стоки също са се присъединили към блокадата. Това действие е реакция както към мерките, въведени от косовското правителство, така и като подкрепа за сръбското население в Северно Косово, което протестира в продължение на няколко седмици срещу назначаването на албански кметове, предаде БНР.

Протестната акция е съпътствана от напрежение и инциденти в района. През миналата седмица, сръбската полиция арестува трима косовски гранични полицаи, което доведе до въвеждането на забрана за влизане на сръбски стоки и превозни средства със сръбска регистрация в Косово. Това причини натрупване на камиони със сръбски стоки на граничните пунктове между двата региона.

Освен това, пътят от Митровица към Рашка също беше блокиран, като автомобилите и автобусите се пропускат, но камионите с косовска регистрация не могат да преминават.

Факти

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram