Словения има резерви към приемането на Украйна в НАТО

Словения има резерви към присъединяването на Украйна към НАТО, заради големите рискове за сигурността, което присъединяването крие, каза пред журналисти външният министър Таня Файон, цитирана от сайта „Словения таймс“.

„Ако НАТО вземе решение да приеме Украйна като член, това може да бъде недвусмислено обявяване на началото на война“, каза вчера Файон в кулоарите на събитие в словенския град Витане.

В отговор на въпрос за словенската подкрепа за евентуална молба на Украйна за влизане в НАТО Файон каза, че Словения е помагала на Украйна в рамките на възможностите си под формата на хуманитарна помощ, помощ за развитие, както и военна помощ, което ще продължи да прави, докато Украйна има нужда от помощ.

Министърът каза, че войната в Украйна ескалира на фона на опасенията, че Русия може да използва тактически ядрени оръжия, добавяйки, че Словения е осъдила най-категорично анексирането на украински територии от Русия.

Ако НАТО реши да обмисля приемането на Украйна, това би представлявало голям риск за сигурността, така че според Файон е необходима сериозна дискусия в страната за това „накъде води тази ситуация“.

Словения се застъпва за политика на мир, диалог и всяко подобно решение води до ескалация, която никой не желае, каза тя.

Попитана дали в Словения се водят преговори по въпроса за членството на Украйна в НАТО, Файон каза, че Любляна не се е присъединила към изявлението, инициирано от Полша миналата седмица, което индиректно изразява подкрепа за членството на Украйна в НАТО.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Словения има резерви към приемането на Украйна в НАТО

  1. Не са правоверни атлантици тия словенци, не са! Как може да не искат да водим война до последния европеец за евроатлантическите ценности!? Я да се поучат от Соломон Пуси и Ицхак Бойкикев!

Comments are closed.