Словакия избра първата жена президент

0
6
Словакия за първи път ще има жена президент. Зузана Чапутова спечели с над 58 процента от гласовете. Така Словакия става осмата държава в ЕС, която ще бъде ръководена от жена, съобщава БНТ.

Вълната на обществено недоволство срещу корупцията изстреля Зузана Чапутова – 45-годишна адвокатка, природозащитничка и активистка без политически опит, на президентския пост.

Чапутова печели 58,4 процента от гласовете на балотажа на вчерашните президентски избори, а кандидатът на управляващата в Словакия партия – Марош Шефчович, който е зам.-председател на Европейската комисия, получава 41,6 процента.

Шефчович се е обадил по телефона на Чапутова, за да я поздрави за победата. Избирателната активност е била 41,8 процента – най-ниска за цялата история на президентските избори в Словакия, които от 1999 г. насам са общо пет.

Чапутова ще поеме поста от Андрей Киска на 15 юни. Новоизбраният президент каза, че ще работи в интерес на сплотяването на гражданите на Словакия и потвърди подкрепата си за евроатлантическата ориентация на страната. Първата ѝ визита ще бъде в Чехия.

Гласове

 

Коментари от Фейсбук