След уличните сблъсъци Сърбия се отказа от полицейския час

0
270

Националният кризисен щаб на Сърбия се отказа да въвежда полицейски час в Белград от петък до понеделник. В столицата се въвеждат само ограничения за масово събиране на хора, заяви днес премиерът Ана Бърнабич.

Първата мярка за Белград е забрана за масово събиране на хора. Не се разрешава повече от 10 души да се събират на открито и закрито. Втората мярка изисква да има за всеки човек поне 4 кв. м в закрити помещения, а третата ограничава работното време в закрити помещения.

Бърнабич подчерта, че не става въпрос за въвеждане на полицейски час.

Насилствените протести в Белград имат една цел и това е преврат и страната трябва да реагира по подходящ начин, заяви сръбският министър на отбраната Александър Вулин в телефонно обаждане до телевизия „Пинк“, предава БГНЕС. 
Вулин обяви, че със силата на закона трябва да се предотврати насилието, Той отбеляза, че това, което се случва в Белград, Нови Сад и други градове в Сърбия, е опит да се предизвика гражданска война. „Онези, които се опитват да унищожат всичко, което предишните поколения са изградили, трябва да знаят, че ще срещнат ясен отговор от държавата“, каза министърът на отбраната. Вулин смята, че „тези митинги са добре подготвени и организирани и нямат друга цел освен насилие и опит за преврат.”

„Тук не става въпрос за извънредното положение или мерките на кризисния щаб, а просто за опит да се дойде на власт с насилие“, допълни той.

По-рано председателят на сръбската народна партия Вук Йеремич обвини правителството, че изпраща на протестите хулигани с цел да предизвикат безредици и сблъсъци. „Те изпращат хулигани да създават хаос и да предизвикват сблъсъци между хората. Той иска да ни накара да се мразим един друг“, каза Йеремич, визирайки сръбския президент Александър Вучич.

При безредиците по улиците на Белград за два дни са ранени 96 души – 62 полицаи и 34 демонстранти, съобщи министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович. Изгорени са 5 полицейски автомобила.

Групи протестиращи окупираха многобройни малки улици на Белград, недалеч от сградата на парламента, където основните протести се проведоха по-рано. Според министъра, протестът не е свързан с мерките срещу коронавируса, а с „опит за завземане на властта без избори и подкрепата на народа“.

Екип на Радио и Телевизия Сърбия (РТС) беше нападнат, докато разказваше за протестите в Нови Сад. Камерата на екипа на РТС е разбита, а операторът Лазар Вукадинович е с ранена ръка, разказва още БГНЕС. Граждани, недоволни от епидемиологичната ситуация и работата на сегашното правителство, протестират в Белград, Нови Сад и други градове, а някои от демонстрантите отново участваха в безредици, както и предишната нощ.

Сблъсъците избухнаха, когато протестиращите се опитаха да пробият огражденията на входа на сградата на парламента. Репортер на РТС съобщи от местопроизшествието, че камъни, димни бомби и факли летят пред парламента. Чуват се изстрели. Използван е и сълзотворен газ. Освен лидерите на Съюз за Сърбия, пред Събранието са и техни привърженици, десни и „суверенисти“.

Протестите са започнали мирно, но след като протестиращите се насочили към полицията, е бил изстрелян сълзотворен газ. 

Група младежи с черни маски са нападнали по-рано председателя на Движението на свободните граждани Сергей Трифунович с обиди и псувни. Мъж е ударил Трифунович и е разкървил главата му.

Първото искане е спешното назначаване на нов „деполитизиран кризисен щаб“, а второто се отнася до служители на МВР и други, които са „използвали брутална сила срещу граждани, изразили недоволството си“. Иска се също така спешно освобождаване на задържани граждани и информация за състоянието на пострадалите, както и обективно докладване на РТС за исканията и протестите на недоволните.

След вчерашното съобщение на президента Вучич, че през уикенда ще бъде въведена забрана за движение в Белград, започна протест, който продължи до ранните сутрешни часове. Някои от демонстрантите се опитаха да влязат в парламента, имаше конфликт с полицията, в който десетки бяха ранени и от двете страни. Запалени бяха няколко полицейски превозни средства, повредена бе комунална инфраструктура.

Гражданите на Нови Сад искат оставката на директора на полицията Владимир Ребич, министъра Небойша Стефанович, Милош Вучевич, кмета на Нови Сад и президента Вучич. „Искаме истината“, „Долу Вучич“ и „Косово е сърцето на Сърбия“ се чуваше на протеста.

Стотици жители на Крагуевац се събраха пред градската община. Така, казват те, оказват подкрепа на гражданите на Белград и протестират срещу обявяването на възможността за въвеждане на комендантски час, но и заради оценката на властите, че гражданите са виновни за голямото разпространение на коронавируса.

Гражданите недоволстваха срещу президента и поискаха оставката на държавното ръководство.

Редица граждани на Ниш се събраха около 19 ч. пред сградата на общината със свирки и крясъци и блокираха движението по улица „Никола Пашица“.

Сръбският президент Александър Вучич призова протестиращите да спрат с антиправителствените митинги, за да се избегне по-нататъшното разпространение на коронавируса, съобщава еconomic.bg. Той предупреди, че вече няма свободни легла в болниците, след като десетки демонстранти и полицаи бяха ранени при сблъсъците снощи.

Насилието в Белград беше предизвикано, когато тълпа щурмува парламента в знак на протест срещу плановете за възстановяване на блокировките в страната заради скока в случаите на COVID-19. Протестиращите са недоволни, че управляващите искат да действат по този начин, чак когато мина предизборната кампания и спечелиха изборите, като отпразнуваха бурно победата.

„В нашите болници няма свободни легла, ще отворим нови болници“, каза Вучич в обръщението си към нацията. Той обвини също крайнодесни организации и неуточнени регионални „разузнавателни агенции“, че организират бунтове, за да „подкопаят позицията на Сърбия“.

Въпреки че Вучич вчера каза, че в Белград през уикенда ще бъде наложено ново блокиране, днес той в крайна сметка е посъветвал правителството и здравните власти да не го въвеждат.

По-рано директорът на полицията Владимир Ребич заяви, че са били ранени 43 полицаи и 17 протестиращи, а 23 души са арестувани.

Правителствените критици твърдят, че решението на правителството да се играят мачове с публика, да се разрешат религиозните тържества, партитата и частните събития, както и самите избори на 21 юни, са виновни за скока на инфекциите.

Сърбия, страна със 7 милиона население, вече е регистрирала 17 076 случая с COVID-19 и 341 смъртни случая. Здравните власти казват, че болниците работят с пълен капацитет и персоналът е изтощен.

Правителството казва, че липсата на санитарна дисциплина сред населението е причина за нарастването на случаите.

Опозиционните партии, много от които бойкотираха избори, които Прогресивната партия на Вучич спечели, казват, че той използва пандемията и блокирането, за да засили автократичното си управление.

СЕГА

Коментари от Фейсбук