Скандал с филмовите награди „Сезар“

Управителният съвет на филмовите награди „Сезар“ е подал оставка, съобщиха френските медии. Скандалната колективна оставка става в навечерието на церемонията по връчването на поредните награди. Тя е предхождана от системни обвинения за непрозрачност в управлението на институцията и присъствието Роман Полански в управата.

Сред критиките се споменават лошо функциониране, счетоводна непрозрачност и устав, който твърде дълго стои непроменен.

Ожесточени спорове предизвиква Роман Полански, който е в ръководството на академията. Той е издирван от 1978 г. в Съединените щати по обвинение в изнасилване на малолетна, а филмът му „Офицер и шпионин“ е с най-много номинации за тазгодишните награди „Сезар“. Това се приема силно отрицателно от феминистки организации и френската общественост.

След предвидената за 28 февруари 45-а церемония на наградите „Сезар“ ще се състои общо събрание на академията, на което ще се избере ново ръководство и под егидата на френския Национален център на киното ще се изготвят изменения на устава на Асоциацията за насърчаване на киното и ще се пристъпи към модернизирането ѝ, се казва още в изявлението на ръководството Академията на филмовите награди.

Skif.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram