СЗО: Рекордно увеличение на заразените с Covid по света за денонощие


Световната здравна организация съобщи за рекордно увеличение на броя на заразените с новия коронавирус по света за денонощие – близо 300 хиляди.

Все повече държави връщат ограничителните мерки срещу разпространението на заразата.

Словения налага 14-дневен период на изолация на лицата, пристигащи от Румъния, България, Индия и Бахамите, както и от пет района на Испания, като превантивна мярка срещу разпространението на новия коронавирус.

От полунощ влизащите в Австрия, включително пътниците с австрийско гражданство и пристигащите от България, ще трябва да представят преведен на немски или английски език отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди пристигането им.

Завръщащите се от ваканция в чужбина германски граждани от днес може да си правят безплатен тест за коронавирус до 72 часа от връщането им на германска територия.

Гърция ще направи носенето на маски задължително на всички закрити обществени места и също на откритите места, на които социалната дистанция не може да се спазва. От днес властите правят засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки.

От тази нощ и в Кипър носенето на маски в закрити обществени пространства е задължително. Глобата при неспазване е 300 евро.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус подчерта, че въпреки ускореното разработване на ваксини, трябва да се научим да живеем с вируса и да му противодействаме с наличните ни средства:

„Пандемията е здравна криза, която се случва веднъж на век, а ефектът й ще се усеща десетилетия наред“.

Руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко съобщи, че от октомври в страната ще започне масово ваксиниране на населението срещу Covid-19, след като завършиха клиничните изпитания на разработената от националния изследователски център ваксина./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram