САЩ, Великобритания и Австралия с пакт за сигурност срещу Китай

0
155
Парламентарни избори 2021#

Обединеното кралство, САЩ и Австралия обявиха исторически пакт за сигурност в Азиатско-Тихоокеанския регион, който се разглежда като опит за противодействие на Китай, предава Би Би Си. Това ще позволи на Австралия да построи ядрени подводници, използвайки технологията, предоставена от САЩ.

Пактът, който се казва Aukus, ще обхваща и изкуствения интелект, кибер и квантовите технологии. Това е най-голямото отбранително партньорство между страните за последните десетилетия, казват анализатори. 

Външният министър на Франция обаче изрази гнева си заради изненадващото решение на Австралия да отмени огромна сделка за подводници в полза на атомни подводници от САЩ, съобщи АФП, предава БГНЕС. „Това нож в гърба. Бяхме установили отношения на доверие с Австралия, това доверие беше предадено“, каза Жан-Ив Льо Дриан пред радио France Info. „Днес съм много ядосан и огорчен … Това не е нещо, което съюзниците си правят един на друг“, каза той. “Това внезапно и непредвидимо решение много напомня за Тръмп“, добави Льо Дриан, припомняйки стила на действие на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Посолството на Китай във Вашингтон реагира, обвинявайки страните в „манталитет и идеологически предразсъдъци, присъщи за времето на Студената война“. През последните години всички западни демокрации изразиха загриженост относно нарастващата военна мощ на Китай. Макар че лидерите на Обединеното кралство, САЩ и Австралия не се позоваха директно на Китай, те заявиха, че предизвикателствата пред регионалната сигурност са „нараснали значително“, визирайки почти ежедневните нахлувания на Китай в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван. Нарастват опасенията, че конфронтацията в Южнокитайско море или Тайванския проток може да прерасне във военен конфликт.

СЕГА

реклама