Руските военни лекари няма да консултират, а ще работят в италианските болници

0
141

Руските военни медици и специалисти, пристигнали в Италия за оказване на помощ в борбата с епидемията от коронавируса, ще работят в италианските болници, каза днес в интервю пред италианската агенция АДЖИ руският посланик в Италия Сергей Разов, цитиран от ТАСС.

„След координационни съвещания с участието на руски и италиански представители бе решено руските специалисти на дадения етап да бъдат изпратени в един от най-силно засегнатите от епидемията северни градове на Италия – Бергамо. Целта на пристигането на руските медици не е даване на консултации, а практическа работа непосредствено в болниците рамо до рамо с италианските им колеги“, съобщи Разов.

По думите му за осигуряване на ефективна комуникация медиците ще бъдат съпровождани от пристигнали от Русия преводачи. „Нашите специалисти ще останат в Италия до отделно съвместно решение на руската и италианската страна“, добави посланикът.

В събота по време на телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и италианския премиер Джузепе Конте бе постигнато споразумение Русия да окаже необходимата помощ на Италия в борбата срещу коронавируса.

От вечерта на 22 март до нощта на 23 март в Италия са пристигнали 14 самолета, които са превозили близо 100 руски военни вирусолози и специалисти от руската армия в сферата на епидемиологията, осем бригади от медицински сестри за борба с коронавируса, а също така оборудване за диагностика и извършване на дезинфекционни мероприятия.

От началото на епидемията в Италия са регистрирани почти 64 000 заразени, от които малко над 6000 са починали, а почти 7500 са оздравели, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА и Новини.бг.

Епицентър

Коментари от Фейсбук