Русия със суверенен интернет срещу глобалната мрежа

0
6

На третото четене Руската дума прие закона за суверенния интернет, „за“ гласуваха 307 депутати, а против – 68. За приемането на документа с изключително значение пишат днес всички медии в Русия.

Депутатът от фракцията Либерално-демократична партия Сергей Иванов заяви, че операторите ще бъдат задължени да установят „някакви средства за противодействие на заплахите“, но не е ясно какви опасности има предвид. „За всичко това ще бъдат отделени 30 млрд.рубли от федералния бюджет, още 30 млрд. ще похарчат операторите, а това ще бъде под ръководството на организация, която се прослави като слон в стъкларски магазин с опита си да блокира месинджъра Telegram“, каза той, цитиран от „Новая газета“.

Според депутата от „Единна Русия“ Сергей Боярски, законопроектът е интерпретиран твърде различно, но всъщност законът трябва да осигури безопасна и без пробиви работа на руския интернет в случай на заплаха. Затова „Единна Русия“ подкрепя приемането на законопроекта. По-рано Долната камара на парламента одобри поправката в законопроекта за руския сегмент на интернета, според която той влиза в сила от ноември 2019 г. Операторите се задължават да ползват националния домейн от 1 януари 2021 г.

Автори на иницативата за създаването на суверенния интернет са ръководителят на комитета по конституционно законодателство и държавно устройство при Съвета на федерацията Андрей Клишас, първият му заместник Людмила бокова и депутатът от държавната дума Андрей Луговой.

Документът е изготвен „предвид агресивния характер на приетата през септември Стратегия за националната киберсигурност на САЩ“, в която се говори за наказания за Русия по обвинението в извършване на хакерски атаки“, посочват авторите. „При тези условия са необходими защитни мерки за осигуряването на дългосрочната и устойчивата работа на мрежата Интернет в Русия, повишаване на надеждността на работата на руските интернет-ресурси“, е отбелязано в мотивите.

Става дума за създаването на автономен руски сегмент на интернет в случай, че той бъде изключен от глобалната мрежа. Документът предвижда изграждане на съответната инфраструктура. Функциите по координация на осигуряването на устойчивия интернет в Русия се възлагат на Роскомнадзор. Ръководителят на парламентарната комисия по информационната политика, информационните технологии и връзки Леонид Левин заяви, че не следва да се сравнява суверенният интернет в Русия със системата, която в момента работи в Китай.

През март Роскомнадзор предложи на големите оператори-доставчици да протестират в отделните региони срещу системите за дълбока филтрация на трафика, които, според медиите, планират да използват за реализирането на закона и в това число да блокират месинджъра Telegram.

Оффнюз

Коментари от Фейсбук