Русия призна за “ексцесии” при мобилизацията

За ексцесии при мобилизацията в Русия призна шефката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко. В личния си канал в Telegram тя определи връчването на повиквателни на хора, които не отговарят на правилата за подбор като „недопустими“.

„Виждаме, че се появява и активно се обсъжда в обществото и социалните мрежи информация „от терена“ за некоректни случаи на мобилизация на граждани, които очевидно не попадат под правилата за подбор, обявени по-рано от руското военно ръководство. Сякаш някъде признават, че е по-важно да се отчете бързо, отколкото да се изпълни качествено една важна държавна задача. Такива ексцесии са абсолютно недопустими. И мисля, че съвсем правилно предизвиква остра реакция в обществото“, написа Матвиенко.


Според нея „нивото на патриотизъм, единство и подкрепа“ за продължаващата в Укарйна война, която Кремъл (и самата Матвиенко) упорито продължават да наричат „специална военна операция“ са „невероятно високи“. Масовите протести срещу мобилизацията обаче продължават в цялата страна. Има стотици арестувани, а демонстрациите са особено масови в Москва и Санкт Петербург. 


„Сигурна съм, че ще се съгласите с мен, че сега, когато нивото на патриотизъм, единство и подкрепа за целите ни в една специална военна операция е невероятно високо в страната, такива случаи не трябва да има. Дори единични. Хората трябва да видят отговорността на правителството и да усетят откритостта и справедливостта на всички негови действия“, заяви Матвиенко.


Тя призова да няма „нито една грешка“ при мобилизацията.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram