Русия подкрепи Китай в спора със САЩ за Covid-19

0
437

САЩ грешат с обвиненията без доказателства срещу Китай, че е отговорен за пандемията от коронавирус, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред CNBC.

Докато продължава дебатът за произхода на вируса, Песков подчерта, че Москва не може да „покаже никаква солидарност“ с критиките на САЩ по адрес на Китай. Говорителят на Кремъл припомни важността на руско-китайските отношения.


Ние считаме, че не е подходящото време, като се има предвид, че сме някъде в средата на тежка криза, безпрецедентна криза, да се опитваме да обвиняваме международната здравна организация (Световната здравна организация) за всичко или на следващия ден да обвиняваме Китай, обясни Песков.


В неделя държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че има огромни доказателства, че вирусът е излязъл от лаборатория в Ухан. Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Белият дом планира да публикува доклад за теорията, че вирусът е от лаборатория в китайския град.


Песков предупреди, че подобни обвинения от страна на САЩ са „много, много сериозни“ и ако някой ще отправя такива обвинения, „вие трябва да предоставите доказателства“. „Без доказателства ние смятаме, че е погрешно да се атакуват трети страни за това, просто да се каже, по недипломатичен начин“, изтъкна Песков. Иначе говорителят повтори, че Москва желае подобряване на отношенията с Вашингтон.

Междувременно Пекин за пореден път повтори, че вирусът не е излязъл от лаборатория. Правителството на Китай е готово да работи със Световната здравна организация за откриване на причината за епидемията.

Фрог нюз

Коментари от Фейсбук