Румъния налага вето на кандидатурата на Австрия за председателство на ОССЕ

Румъния може да блокира кандидатурата на Австрия за председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) през декември 2023 година, ход, който може да се разглежда като възмездие за това, че Австрия задържа Румъния извън Шенгенското пространство по-рано този месец, съобщи G4media.ro.

Ръководните постове в ОССЕ се заемат чрез постигане на консенсус сред държавите-членки. Марчел Чолаку, който е президент на управляващата Социалдемократическа партия в Румъния, намекна, че Румъния може да попречи на Австрия да получи позициите, които иска в организацията.

Лидерът на социалдемократите се обяви против призивите за бойкот на австрийски компании, работещи в Румъния, и вместо това предложи друга форма на възмездие:

„Не трябва да създаваме разрив между румънци и австрийци. Повтарям, вотът срещу Румъния е решение на временни политически лидери, които управляват Австрия в момента. Нашият отговор трябва да бъде съизмерим. Използвали са правото си на вето. Румъния в този момент има задължението да направи същото“, каза Чолаку, цитиран от B1TV.

Въпреки че Чолаку заяви, че може да се намери дипломатическо решение преди да се наложи Румъния да прибегне до някакъв вид отплата, лидерът на социалдемократите все пак смята, че „дотогава Румъния има задължението да използва своето право на вето всеки път, когато може да блокира интереса на Австрия“.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram