Ранени, задържани и щети след сблъсъци в Белгия заради мерките срещу COVID-19

Няколкостотин души са били задържани снощи в белгийския град Лиеж заради участие в неразрешен протест срещу противоепидемичните мерки в страната, съобщиха местни медии.

Отбелязва се, че участниците възразяват срещу въведения преди месец в страната вечерен час, с който се забранява движението между 22.00 и 6.00 ч. в Брюксел и Валония, и между 0.00 ч. и 5.00 ч. във Фландрия. В петък правителството реши да запази това ограничение поне до януари, но разреши да бъдат отворени магазините, където се предлагат
„несъществени“ стоки. Разрешено бе също освен бензиностанциите, да бъдат достъпни и автомивките. Затворени остават фризьорските салони, спортните зали, кафенетата и ресторантите, запазва се забраната за струпване на хора.

БГНЕС
В снощния протест са участвали около 1000 души, половината от които са били временно задържани от полицията за установяване на самоличността. В арест са били откарани 20 участници заради оказване на въоръжена съпротива и за умишлено увреждане на собственост. Ранени са били седем души, от тях четирима полицаи.

Белгийските здравни власти тази седмица потвърдиха, че втората епидемична вълна в страната започва постепенно да отшумява. Досега жертвите на ковид в Белгия са близо 17 хиляди, като почти половината от тях починаха от октомври насам. Броят на заразените от началото на епидемията е над 574 хиляди, а на изследваните – близо шест милиона. В последните две седмици броят на откритите новозаразени спада с близо 50 на стоИзточник: БТАпротестиБелгияКоментирай

Дарик
Коментари от Фейсбук