Радев и Путин от Сочи: Възстановихме диалога!

0
2

Двамата са обсъдили подобряване на икономическите отношения между Русия и българия

Възстановихме диалога!

Това заявиха българският президент Румен Радев и руският президент Владимир Путин на съвместния си брифинг в резиденцията „Бочаров ручей“ в Сочи. Двамата проведоха среща. На нея те обсъдиха подобряване на икономическите отношения между двете страни.

Това е добър сигнал за възстановяване на пълноценния диалог, бяха едни от първите думи на Путин.

Възстановихме диалога, първата решителна крачка е направена, каза в началото на изявлението си Радев.

„Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта в условия, понякога, на остро противопоставяне между ЕС и НАТО от една страна и Русия  – от друга, в условията на санкции, както и след недалновидно политическо говорене в последните години“, не скри Румен Радев.

„С президента Путин направихме стратегически преглед на двустранните отношения, разгледахме всички възможности, всички добри традиции, има огромен потенциал в най-различни сфери – и на икономиката, и на енергетиката (специално), на туризма, на транспорта. Радващото е, че в резултат и на моята визита имаме положителен импулс на българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения, заговори се вече за възобновяване на някои спрени проекти. Това за мен е признак и на реализъм, и на отговорно поведение, от което имат нужда нашите две страни. Очакваме този положителен импулс да бъде използван и от двете правителства. Очакваме посещението и на премиера Борисов и аз много се надявам, че ще бъдат обсъдени вече конкретни теми за нашето сътрудничество“, продължи Радев.

Президентът не скри, че са обсъдени и важни въпроси от международната сигурност. „Никой няма нужда от връщането на времето на Студената война. Най-малко Европа и Русия!“, каза Румен Радев. Според него обаче „има още какво да се върши докато стигнем до взаимн приемливо решение и за двете страни“.

Българският държавен глава каза още, че е подновил своята покана към президента Путин да посети България „и то в годината, в която отбелязваме 140-годишнината от Освобождението на България“. Според Радев признак на реализъм е, че днес двете страни говорят за възстановяване на двустранните проекти.
„Уверих президента Путин, че България има интерес да работи за ускоряване на диалога и за разбирателство“, каза още Радев.

Както е известно, президентът Радев пристигна във връзка с мероприятията по отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България, каза в началото на словото си Путин. Това е знаково събитие, както за България, така и за Русия, подчерта руският президент.

Беседата ни беше подробна, аз изложих нашите приоритети в двустранните отношения, подчерта Путин.

Брифингът на двамата държавни глави продължи само 6 минути. Путин и Радев направиха изявления, от които се разбра, че са обсъждани теми от енергетиката и преустановените проекти през последните години .

Скоро предстои посещение на премиера Борисов, при което темите ще бъдат обсъдени в конкретика, заяви Радев.

epicenter.bg

Коментари от Фейсбук