Путин: Русия пренасочва търговията и петрола си към страните от БРИКС

Президентът Владимир Путин заяви, че Русия е в процес на пренасочване на търговския и петролния си износ към страните от групата на най-големите развиващи се икономики БРИКС на фона на наложените от Запада санкции заради Украйна, предадоха Ройтерс и БТА. 

Страните от БРИКС са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. Западът наложи мащабни санкции срещу Русия, включително ограничения на вноса на руски петрол, след като Кремъл изпрати войските си в Украйна на 24 февруари. За да се справи със санкциите, Русия се опитва да изгради по-близки връзки с Азия и иска да замени пазарите, загубени в противопоставянето й срещу ЕС и САЩ. 

Във видеообръщение към участниците в „Бизнес форум на БРИКС“ Путин каза, че в Русия се обсъжда увеличаване на присъствието на китайски автомобили на руския пазар, както и отварянето на индийски вериги супермаркети. 

„На свой ред присъствието на Русия в страните от БРИКС расте – има забележимо увеличение на износа на руски петрол за Китай и Индия“, добави Путин. 

По информация от Китайската главна митническа администрация вносът на суров петрол от Русия в Китай се е повишил с 55% в сравнение с година по-рано и е достигнал рекордни нива през май. Русия е изместила Саудитска Арабия като основния доставчик на Китай, след като китайските рафинерии са се възползвали от евтините доставки. 

Путин също така каза, че Русия разработва алтернативни механизми за международни финансови разплащания заедно с партньорите си от БРИКС. 

„Руската Система за финансови съобщения е отворена за връзка с банките на страните от БРИКС. Руската система за разплащания Мир разширява присъствието си. Разглеждаме възможността за създаване на международна резервна валута, базирана на кошница от валутите на страните от БРИКС“, добави руският лидер.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram