Путин обяви частична мобилизация: Западът иска да унищожи Русия. Ще се защитим!

Руският президент  Владимир Путин обяви частична мобилизация в обръщение към нацията, което тече в момента.

Западът показа, че целта му е да унищожи Русия и че се е опитал да превърне народа на Украйна в пушечно месо.

Руснаците могат да бъдат сигурни, че териториалната цялост на Русия ще бъде подкрепена с всички налични средства“.

Путин обвини Запада в „ядрен шантаж“ срещу Русия и предупреди, че Москва също има „различни оръжия за унищожение“ и е готова да използва „всички налични средства, включително колосалния ядрен арсенал“, за да се защити.

„Срещу нас започна и ядрен шантаж. Става дума не само за поощрявания от Запада обстрел на Запорожката АЕЦ, който създава опасност от ядрена катастрофа, а и за изказвания на някои високопоставени представители на водещи държави от НАТО за възможността и допустимостта за използване срещу Русия на оръжие за масово поразяване, на ядрено оръжие“, каза Путин.

„На тези, които си позволяват такива изявления по отношение на Русия, искам да припомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти и с по-съвременни средства от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на страната ни, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и на нашия народ. Тези, които провеждат ядрен шантаж срещу Русия, трябва да знаят, че розата на ветровете може да се обърне към тяхната страна“, заяви руският президент.


Не блъфирам
бяха думите на Путин.

Пълния текст на изявлението на Владимир Путин на руски език може да видите ТУК.

САЩ подтикват Украйна да пренесе бойните действия на територията на Русия, обяви още Путин.

По думите на президента, Западът иска с всички средства да разгроми Русия на бойното поле. Така Лондон, Брюксел и Вашингтон искат чрез последващите си действия да лишат Русия от „нейния икономически, политически, културен и въобще всякакъв суверенитет и напълно да разграбят нашата страна“.

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия, съобщи ТАСС.  Това означава, че тя важи само за руснаците от запас и най-вече тези, които имат опит.

Путин каза, че основната цел на спецоперацията в Украйна остава непроменена – освобождаването на цялата територия на Донбас.

Президентът възложи на Министерството на отбраната да определи статута на доброволците в страната, той трябва да бъде същият като на офицерите от редовната армия.

„Mобилизираните лица, участващи в спецоперацията, ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи, служещи по договор“, изтъкна руският лидер.

Частичната мобилизация започва на 21 септември.

Владимир Путин заяви, че Русия ще използва всички средства за своята защита, отбелязвайки опасността срещу нея да бъде използван „ядрен шантаж“.

В своята агресивна политика Западът премина всякакви граници“, обяви Путин и отбеляза специално терористичните удари с използването на западни оръжия по приграничните територии.

„НАТО провежда разузнаване на юга на Русия“, добави той.

„Рсия ще използва всички налични средства за своята защита“, изтъкна държавният глава.

„Целта на Запада е да раздели и унищожи нашата страна. Те направо говорят, че през 1991 г са разцепили СССР и сега е дошло времето на Русия“, заяви Путин.

По думите му, западните страни отдавна кроят планове за разцепването и унищожаването на Русия, те „подкрепяха терористичните банди в Кавказ“ и „направиха свое оръжие тоталната русофобия“.

„Те тласнаха Украйна към война с Русия. След като киевският режим заяви претенциите си за ядрено оръжие, крупното им настъпление срещу Донбас беше неизбежно. А след това щеше да последва атака и срещу руския Крим“, отбеляза още Путин.

В телевизионното си изявление руският държавен глава заяви, че е подписал указ, а мобилизационните мероприятия започват днес. Путин добави, че така защитава руските територии, а Западът е преминал всякакви граници и иска да унищожи страната.

Путин отбеляза, че Русия и Украйна са постигнали напредък по време на разговорите в Истанбул, но украинската страна е започнала да подкопава по-нататъшните преговори, след като е получила подобни указания от Запада.

Той посочи, че във Вашингтон и Брюксел има планове за преместване на военния конфликт от Украйна на територията на Русия.

По негови думи някои високопоставени служители от страните от НАТО са обсъдили и възможността за използване на ядрено оръжие срещу Москва.

Путин предупреди, че Москва също има „различни оръжия за унищожение“ и е готова да използва „всички налични средства, включително колосалния ядрен арсенал“, за да се защити.


Не блъфирам
бяха думите на руския президент.

Москва ще подкрепи решението, което ще вземат на референдумите жителите на Донецката и Луганската народни републики, както и тези в Запорожката и Харковската области, увери още Путин.


Във вторник Държавната дума на Русия прие закон, който включва в руския наказателен кодекс понятията „мобилизация“, „военно положение“, „военно време“, а също така и наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен.


Основната тема в изявлението е провеждането на референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област за присъединяване към Руската федерация. Гласуването е предвидено за периода от 23 до 27 септември.

„След началото на специалната операция, включително на преговорите в Истанбул, Киев реагира положително на предложенията на Русия, но Западът не хареса мира и Украйна получи директно нареждане да наруши споразуменията“, заяви Путин.

Относно референдумите, той допълни, че Русия не може да предаде близките си хора и да не отговори на желанието им сами да определят съдбата си.

Путин казва, че Западът е показал, че целта му е да унищожи Русия и че се е опитал да превърне народа на Украйна в пушечно месо.

Руснаците могат да бъдат сигурни, че териториалната цялост на Русия ще бъде подкрепена с всички налични средства“, допълни Путин.

Изказването на Путин се очакваше вчера. Но в полунощ каналът Forbes Telegram, позовавайки се на източници в президентската администрация, каза, че речта на президента ще се състои, когато „Далечният изток се събуди“.

Имаше спекулации, че Путин може да използва обявените референдуми като повод за обща мобилизация в Русия.

Новината идва, след като Дмитрий Медведев, верен съюзник на Путин, обеща, че ще бъдат използвани „всички сили за самоотбрана“ за защита на това, което той нарече „руска територия“ – намеквайки за ескалация в Украйна.

След това парламентът на Москва прие нови закони, подготвящи войната за Путин. Така той ще може да прекрати своята „специална военна операция“ и официално да обяви война, което му позволява да мобилизира огромното население на Русия в армията.

Този ход може да предвещава нова фаза на конфликта, включваща оръжия и тактики, които Кремъл досега е държал в резерв.

На 20 септември беше обявено, че Донецката и Луганската народни републики, както и Херсонската и Запорожката област ще проведат референдуми по въпроса за присъединяване към Русия от 23 до 27 септември. Съответните закони и укази са влезли в сила.

Снощи по Първи канал на руската телевизия анализатори коментираха, че след референдумите в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, специалната военна операция се превръща в Отечествена война за Русия за защита на вече руски територии. Което значи мобилизация и срещу Украйна ще тръгне не 150000, а 1 милион армия. Трябва да се готвим за голяма война в Европа.

Това ни накара да си припомним последната статия на Александър Дунин,  в която той заявява: „На прага сме на Трета световна война, към която Западът натрапчиво ни тласка“.

Текстът на статията звучи като мобилизационен манифест, който си поставя единствената възможна цел – пълна победа на Русия срещу Западния свят. Със собствен текст и без рими „мозъкът на Путин“ пише кавър на „Свещена война“ на Василий Лебедев – Кумач, превърнал се в сплотяващ химн по време на Втората световна война. С устата на кремълския идеолог на западната цивилизация е обявен джихад. Заровете са хвърлени, както казва самият Александър Дугин.

През 2022 г. Путин вече два пъти е произнасял телевизионни обръщения. В първия от тях на 21 февруари той обяви решението за незабавно признаване на независимостта и суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република.

Във втория, рано сутринта на 24 февруари, Путин обяви началото на специална военна операция за защита на Донбас.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram