Протести след 52 жертви на пожар в болница в Ирак

Поне 52 души загинаха в пожара в Covid отделение на болница в иракския град Насирия вчера, съобщиха информационните агенции. Ранените са десетки.

Трагедията предизвика протести пред сградата на здравното заведение, където се събраха десетки роднини на жертви. Имало е сблъсъци с полицията, а поне две коли на органите на реда са били запалени.

Вълна от призиви за отстраняване на високопоставени представители заля и социалните мрежи.

Според информация на Ройтерс след среща с министри премиерът Мустафа ал Кадими е наредил високопоставени чиновници, свързани със здравеопазването и гражданската отбрана в града, да бъдат уволнени и арестувани. Задържан е шефът на болницата.

Местните власти наложиха извънредно положение в цялата провинция и наредиха на лекарите в района да помогнат с лечението на пострадалите. 

В страната е обявен ден на траур. Създадена е и специална комисия за разследване на инцидента. По първоначални данни от полицията причината за трагедията вероятно е взрив на бутилка с кислород.

Пожарът в Насирия е вторият подобен в Ирак за последните месеци. През април след експлозия на бутилки с кислород 82 души загинаха, а 110 бяха ранени в болница в Багдад. 

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram