Прогноза: Еврото ще се изравни с паунда през 2019-а

0
2

Еврото ще поскъпне спрямо американския долар и британския паунд през 2018 г. Това прогнозира една от водещите инвестиционни банки в САЩ – Morgan Stаnley, предава БНР. Банката направи предсказанието си на базата на доброто представяне на икономиката на еврозоната от началото на настоящата година и очакванията за постепенно затягане на прекалено стимулиращата парична и лихвена политика на Европейската централна банка.

Според новите прогнози на Morgan Stanley, еврото ще продължи и през следващата година солидното си поскъпване спрямо „зелените пари“, което е в сила през последните месеци, като достигне нива от около 1,2500 долара. Трябва да се има предвид, че днес еврото продължава да консолидира около 1,1750 долара, след като в началото на август поскъпна за кратко до две и половина годишен връх около 1,1909 долара (най-високо ниво от януари 2015-а година).

В същото време слабото представяне на икономиката на Великобритания, дължащо се на несигурността около процеса по Брекзит и вероятността за вдигане на рекордно ниската британска лихва на Английската централна банка най-рано през 2019 година ще доведат до достигането на паритет между еврото и паунда през следващата година, прогнозира американската инвестиционна банка. Това би представлявало първото поскъпване на единната европейска валута към ниво от 1,000 британски паунда от 18 години насам. Трябва да се има предвид, че по-рано този месец еврото поскъпна до 10-месечен връх около 0,9087 паунда, отправяйки поглед към неговия многогодишен връх около 0,9144 нивото от октомври 2016 година (най-високо ниво от март 2010-а година)./КРОСС

Коментари от Фейсбук