Президентът на Украйна забрани три опозиционни телевизии

0
330
Парламентарни избори 2021#

Опозицията в Украйна подготвя искане за импийчмънт на президента Владимир Зеленски заради неговия указ за забрана на три телевизии на територията на страната. „Опозиционна платформа – За живот“ подготвя искането, с твърдението, че Зеленски грубо е нарушил конституцията и законите.

„Сега подготвяме материалите. Разбираме, че това е сложен процес. Разбираме, че законът, който предвижда тази процедура е фактически неизпълним, но целта ни е да подложим Зеленски на импийчмънт, защото искаме да покажем на хората (…) че сега Зеленски не е достоен за тази длъжност“, заяви председателят на политическия съвет на партията.

Указът на Зеленски от вторник забрани три ТВ канала, чийто собственик е Тарас Козак – депутат именно от „Опозиционна платформа – За живот“. Сред мерките спрямо тях са блокиране на активите, ограничаване на търговските операции, предотвратяване изнасянето на капитали извън Украйна, спиране на изпълнението на икономически и финансови обвързаности, анулиране или преустановяване на лицензи и други разрешения.

Освен това на телевизиите е забранено да използват украинския радиочестотен ресурс и да ретранслират ТВ програми. В резултат телевизиите „112.Украина“, NewsOne и ZIK изчезнаха от украинския ефир.

Според прессекретаря на президента – Юли Мендел, санкциите „нямат нищо общо с настъпление срещу свободата на словото“, а са свързани с потвърждение за финансирането на тези ТВ канали от Русия. Самият Зеленски заяви, че трудно е взел решението, обаче добави, че властите на страната „подкрепят свободата на словото, но не и пропаганда финансирана от страна-агресор“.

В украинската Рада председателят на комисията по финанси, данъци и митническа политика и депутат от фракцията „Слуга на народа“ Даниил Гетманцев отбеляза, че резултатът от всяко закриване на медия е нарастване на нейната популярност.

Спирането на трите телевизии получи и международен отзвук, при това отзивите са полярни. 

„Свободата на медиите и плурализмът в медиите са най-важните компоненти на демокрацията. Внимателно следим ситуацията“, заяви генералният секретар на Съвета на Европа Даниел Холтген.

Представителят на Еврокомисията Петер Сано пък каза: „Преценяваме последствията от това решение. Според Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС, Евросъюзът придава огромно значение на независимостта и свободата на медиите“.

САЩ обаче подкрепиха забраната на трите телевизии. Това стана с изявление на посолството в Киев, в което се казва: „САЩ подкрепят усилията за противодействие на злонамереното влияние на Русия, които бяха приложени от Украйна в защита на нейния суверенитет и териториална цялост и в съответствие с украинското законодателство. Всички трябва да работим заедно, за да не позволяваме да се използва дезинформацията като оръжие в информационната война срещу суверенни държави“.

Подкрепа дойде и от посолствата на Канада и Великобритания в Киев. 

„Канада признава, че предизвикателствата, с които се сблъсква Украйна в тази хибридна война са ѝ натрапени. Ние подкрепяме употребата от Украйна на легални механизми за осигуряване на суверенитета при запазване на свободата на пресата“, написаха от канадското посолство.

А посланичката на Великобритания Мелинда Симънс написа в „Туитър“: „Приветствам смелите действия на президента Владимир Зеленски в борбата с дезинформацията, която нанася реален ущърб на Украйна. Също така приветствам и неговите уверения в необходимостта да се защитят свободата и плурализмът в медиите“.

В спрените ТВ канали работят 643 журналисти и собствениците обявиха, че ще защитават техните права. Подготвят се искове към Върховния съд и Европейския съд по правата на човека, както и обръщение към международни организации, съобщиха от „Опозиционна платформа – За живот“.

Същевременно телевизиите  прехвърлиха предаванията си в интернет платформата YouTube. Но Украйна се опитва да ги премахне и оттам.

„Министерството на културата и информационната политика ще изпрати в компанията YouTube решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна относно санкциите срещу ТВ каналите NewsOne, ZIK, „112.Украина“ с молба да закрие техните страници в YouTube… Разбира се, YouTube има собствена политика по закриване на канали, но съм уверен, че популярната платформа трябва да знае кой и как финансира и произвежда враждебно съдържание“, заяви министърът на културата на Украйна Владимир Ткаченко.

СЕГА

реклама