Председателят на канадския парламент се извини за нациста, аплодиран от Зеленски и Трюдо

Автор:  CTV News

Няколко организации за защита на евреите осъдиха в неделя членове на парламента за това, че са аплодирали на крака мъж, който се е сражавал в нацистка част по време на Втората световна война.

По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Отава в петък депутатите почетоха в Камарата на общините 98-годишния Ярослав Хунка, който се е сражавал в Първа украинска дивизия.

Хунка беше поканен от председателя на парламента Антъни Рота, който го представи по следния начин:

„Много съм горд да кажа, че той е от Норт Бей и от моя район Ниписинг-Тимискаминг“. Той е украински герой, канадски герой и ние му благодарим за цялата му служба.“

Депутатите аплодираха, а Зеленски вдигна юмрук в знак на признателност, докато Хунка поздравяваше от галерията по време на две отделни овации.

Първа украинска дивизия е известна още като дивизия Waffen-SS Галиция или 14-та дивизия SS Waffen, доброволна част, която е била под командването на нацистите.

Центърът за изследване на Холокоста „Приятели на Симон Визентал“ излезе с изявление в неделя, в което се казва, че дивизията „е отговорна за масовото убийство на невинни цивилни граждани с невъобразимо ниво на бруталност и злонамереност“.

Ярослав Хунка, вдясно, очаква пристигането на украинския президент Володимир Зеленски в Камарата на общините в Отава в петък, 22 септември 2023 г. Няколко организации за защита на евреите осъдиха в неделя депутатите за това, че бурно са аплодирали човек, който се е сражавал за нацистка част по време на Втората световна война.

„Дължи се извинение на всеки оцелял от Холокоста и ветеран от Втората световна война, който се е сражавал с нацистите, и трябва да се даде обяснение как това лице е влязло в свещените зали на канадския парламент и е получило признание от председателя на Камарата и бурни овации“, се казва в изявлението.

В късния следобед в неделя Рота направи изявление, в което казва, че в петък е разпознал лице в галерията и че „впоследствие е получил повече информация, която ме кара да съжалявам за решението си да го направя“.
Искам да поясня, че никой, включително колегите парламентаристи и делегацията на Украйна, не е знаел за намерението ми или за моите коментари, преди да ги направя. Искам специално да поднеса най-дълбоките си извинения на еврейските общности в Канада и по света.“

От изявлението не става ясно за какво се извинява Рота, в него не се споменава името на Хунка, нито се дават подробности за това каква информация е научил за него от петък насам.

Главният изпълнителен директор на Б’най Брит Канада Майкъл Мостин заяви, че е възмутително, че парламентът е отличил бивш член на нацистко подразделение, като каза, че украинските „ултранационалистически идеолози“, които са били доброволци в дивизия „Галиция“, „са мечтали за етнически хомогенна украинска държава и са подкрепяли идеята за етническо прочистване“.

„Разбираме, че предстои извинение. Очакваме смислено извинение. Парламентът дължи извинение на всички канадци за това безобразие, както и подробно обяснение как е възможно това да се случи в центъра на канадската демокрация“, заяви Мостин.

Центърът за Израел и еврейските въпроси, който представлява еврейските федерации в цялата страна, заяви, че е дълбоко обезпокоен от инцидента.

„Канадската еврейска общност стои твърдо на страната на Украйна във войната ѝ срещу руската агресия. Но не можем да останем безмълвни, когато престъпленията, извършени от украинци по време на Холокоста, се изпират пред очите ни“, се казва в изявление на групата, публикувано в неделя в X, известен преди като Twitter.

Членовете на парламента от всички партии станаха на крака, за да аплодират Хунка. Говорител на федералните консерватори заяви, че партията не е била запозната с историята му по това време.

Във второ писмено изявление, публикувано късно в неделя, лидерът на консерваторите Пиер Поилиере хвърли вината в краката на министър-председателя Джъстин Трюдо.

„Никой от парламентаристите (освен Джъстин Трюдо) не е имал възможност да провери миналото на този човек, преди той да бъде представен и почетен на трибуната на Камарата на общините. Без предупреждение или контекст беше невъзможно който и да е парламентарист в залата (освен г-н Трюдо) да знае за това тъмно минало“, каза Поилиере.

Говорител на канцеларията на министър-председателя повтори твърдението на Рота, че само той е поканил Хунка.

„Парламентът и кабинетът на председателя на парламента са независими от министър-председателя и кабинета на министър-председателя“, заяви Мохамед Хюсеин в писмено изявление в неделя.

„Председателят на парламента имаше свое собствено разпределение на местата за гостите по време на петъчното обръщение, които бяха определени единствено от председателя на парламента и неговата канцелария.“

Лидерът на НДП Джагмит Сингх заяви в изявление в неделя вечерта, че също споделя възмущението относно „лицето, удостоено с бурни овации“, като добави, без да назовава името на Хунка, че той не е бил гост на партията и НДП не са знаели за неговата „връзка с нацисткия режим“.

„Това събитие нанесе вреда на еврейската общност и аз съжалявам за това“, каза Сингх. „Всички ние трябва да се противопоставим заедно на надигащата се вълна от антисемитизъм.“

Паметниците в чест на Първа украинска дивизия предизвикаха спорове през последните години.

През 2021 г. статуя на украинския военен лидер Роман Шухевич и паметник на бойците от дивизията Вафен-СС „Галиция“ в Едмънтън бяха поругани от човек, който ги изрисува със спрей с думите „Действителен нацист“. Тогава организацията „Приятели на центъра „Симон Визентал“ заяви, че от десетилетия се застъпва за тяхното премахване.

През 2020 г. паметник на дивизията Вафен-СС „Галиция“ в Оуквил, щата Онтарио, беше обруган по подобен начин.

Решението за приемане на украински имигранти, които са служили в дивизията SS Waffen в следвоенния период, е спорно, като еврейските групи твърдят, че те не трябва да бъдат допускани в страната.

Международният военен трибунал в Нюрнберг обявява СС за престъпна организация, като включва в тази декларация и СС Вафен.

През 1945 г. дивизията Waffen-SS Галиция се предава на британската армия, а през 1947 г. малко над 8000 души са преместени в Обединеното кралство.

През 1950 г. федералният кабинет решава да разреши на украинците, живеещи в Обединеното кралство, да дойдат в Канада „независимо от службата им в германската армия, при условие че са допустими по друг начин“. Тези украинци следва да бъдат подложени на специална проверка за сигурност, но не следва да бъдат отхвърляни на основание службата им в германската армия“.

През 1985 г. тогавашният министър-председател Брайън Мълрони призовава за създаването на кралска комисия, която да проучи дали Канада се е превърнала в убежище за военнопрестъпници.
Комисията „Дешене“ установява, че по това време в Канада живеят около 600 бивши членове на дивизията Waffen-SS „Галиция“. Но съдия Жул Дешене заявява, че членството в дивизията само по себе си не представлява военно престъпление.

Източник: CTV News

Превод: „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram