Помпео: Китай днес е по-голяма заплаха от СССР преди

0
222

Американският държавен секретар Майк Помпео призова Чехия да се противопостави на Китай, както се е съпротивлявала срещу Съветския съюз. В реч пред Сената в Прага той заяви вчера: „Онова, което става сега, не е Студена война-2. Предизвикателството да се съпротивляваме на ККП (Китайската комунистическа партия) е в някои отношения по-лошо. ККП се настани в нашите икономики, нашите политики, нашите общества по начин, който Съветският съюз не е правил.“
Той отбеляза, че Русия също подкопава чешката демокрация чрез дезинформация и кибератаки, но според него китайският „натиск за контрол“ е по-голяма заплаха.

„Във вашата страна виждаме кампании за влияние срещу вашите политици и сили за сигурност, кражба на индустриални данни и използване на икономически лостове за задушаване на самата свобода“, каза Помпео. Като пример посочи отмяната на концертно турне от Пражката филхармония в Китай през миналата година заради протайванската нагласа на кмета на Прага Зденек Хриб. „ККП използва икономическа сила за изнудване на държавите“, каза Помпео.

Речта на държавния секретар трябваше да послужи като насърчение към чешките сенатори, които изпращат делегация в Тайван от 30 август до 4 септември. Тя ще се придружава от 40 бизнесмени

Преди това на обяд с чешкия премиер Андрей Бабиш той го предупреди, че китайската компания „Хуауей“ предлага 5G технология, „за която всяка тайна служба би мечтала“, намеквайки, че чрез нея китайските власти шпионират чужди държави. Той предложи американска технологична помощ за мрежите от пето поколение.

Чехия възнамерява да построи три атомни електроцентрали до 2040 г. Потенциални кандидати за изпълнение на поръчката са американската компания „Уестингхаус“, руската „Росатом“ и китайската ядрена корпорация. Помпео каза, че американската компания би гарантирала енергийна сигурност в Чехия и целия регион. Но.Бабиш отвърна: С необходимото уважение към американските инвеститори бих желал повече инвестиции от Китай“.

Днес Помпео заминава за Словения, а после за Австрия и Полша.

СЕГА

Коментари от Фейсбук