Политически движения около Украйна, няма война

0
86

Украйна обвини в неделя Москва, че й обявява война и обяви мобилизация, след като чу руските заплахи за Крим. Руският президент Владимир Путин прие да участва в контактна група за решаване на кризата с Украйна. Това стана известно от негов разговор с канцлерката на Германия Ангела Меркел по

телефона в неделя.

Във Вашингтон осъдиха „явното нарушение“ на суверенитета на Украйна от Москва. Лидерите на седемте страни от Г8 обявиха в неделя спирането на подготовката си за срещата на върха на групата в Сочи (Русия) през юни. Така Г8 временно се превърна в Г7. Русия рискува мястото си на масата на великите сили (Г-8) предупреди в неделя Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който се очаква във вторник в Киев.

Командирът на Украинския флот адмирал Денис Березовски обяви в неделя, че се кълне във вярност към народа на Крим, фактически към проруските власти в Автономната Кримска република. Киев го обвини в държавна измяна.

НАТО призова в неделя Русия и Украйна да намерят „мирно решение“ на кризата чрез „диалог“ и разполагане на международни наблюдатели“.

Британското правителство ще бойкотира параолимпийските игри в Сочи в знак на протест срещу военна намеса на Русия в Украйна.

Министърът на външните работа на Гърция Евангелос Венизелос предложи да бъде свикана международна конференция за оказване на спешна финансова помощ на Украйна. Външният министър на Гърция съобщи това след срещата си в Киев в неделя с и.д. президента на Украйна Олександър Турчинов и и.д. министър на външните работи на страната Андрей Дешчица.

Според Венизелос „най острият проблем, който съществува сега е икономическата криза. Готови сме да направим предложения как международната общност може да помогне на Украйна с помощта на МВФ, каза представителя на ЕС. САЩ обявиха в неделя, че са готови да подкрепят и допълнително финансиране на Украйна, от което тя е нуждае.

Гърция подкрепя териториалната цялост, независимост и суверенитет, както и съществуващите граници на Украйна.

Във Върховната Рада в Киев днес ще има заседание на което трябва да се определи дневния ред за заседанието във вторник. Възможно е депутатите да продължат за работят в по-натоварен режим. В Брюксел ще се състои извънредна среща на министрите на външните работи на ЕС във връзка със ситуацията в Украйна.

Именно заради тази среща върховният представител на ЕС за външните работи и сигурността Катрин Аштън отложи посещението си в Киев от трети за пети март. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изпрати в Украйна свой заместник. Във Виена ситуацията в Украйна и изпращане на международна мисия ще обсъди постоянният съвет на ОССЕ.

Отново на тази страна са посветени акции, наречени „Народен сбор за братски народ“ в подкрепа на Украйна и живеещото там рускоезично население. Акциите ще се проведат в големите градове на руските райони, които граничат с Украйна в понеделник. Такива са Като Белгород, Бранск, Новочеркаск. Засега няма сражения, единствено стана известно, според РИА“Новости“, че бойците от Майдана, които бяха превзели кметството в Хабаровск са били изгонени оттам.

Цените на петрола скочиха рязко нагоре в понеделник сутринта в Азия, поради влошаването на картината на кризата в Украйна, едно от ключовите звена в потока на суров петрол към Европа. /БГНЕС

Коментари от Фейсбук