Патриарх Кирил: Руската църква ще отвори врати, след като бъде излъчен нов руски предстоятел

Във връзка с депортирането от България на предстоятеля на подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев), както и на секретаря и служителя на подворието, извършено на 21 септември 2023 г. под предлог „заплаха за държавната сигурност“, дейността на подворието беше временно преустановена, а храмът – затворен. През следващите дни много православни християни дойдоха да се помолят пред заключените врати на Руската църква, жители на българската столица оставят цветя и бележки на улицата до светинята и протестират срещу полицейските действия на българските власти. В обръщение към Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изрази загриженост от спирането на богослужебния живот в църквата „Св. Николай“ в София.
В ответно писмо предстоятелят на Руската православна църква отбелязва, че решението на българските власти е безпрецедентно в съвременната история и изразява дълбоко съжаление от използването на унизителни и дискриминационни мерки срещу духовниците с очевидната цел да накърнят приятелските отношения между братските народи и църкви-сестри. Негово Светейшество Патриархът окачестви действията на българските държавни органи като неприятелски и несправедлив акт по отношение на подворието на Руската православна църква, подчертавайки постоянната готовност на Московската патриаршия да продължи да съдейства на представителя на Българския патриарх в Москва към Патриаршески престол в служба в полза на двете църкви и осигуряване на постоянна подкрепа за дейността на българското църковно подворие в Москва.
Споделяйки загрижеността на Негово Светейшество патриарх Неофит от временното спиране на богослуженията и затварянето на храм „Св. Николай“, изразявайки съчувствие към неговите енориаши и благочестиви софиянци, скърбящи поради невъзможността да го посетят и да се помолят на гроба на Св. Серафим, Богучарски архиепископ, Негово Светейшество патриарх Кирил посочи, че пълната отговорност за спирането на дейността на подворието е на тези, които са взели решението да депортират неговия настоятел и служители.  Предстоятелят на Руската православна църква уведоми Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на Руското подворие възможно най-скоро. В писмото се съдържа и молба за съдействие на духовника за предстоящето настаняване в София.
В заключение на своето послание Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изрази увереност, че политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да могат да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христос, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви, пишат на страницата си от Руското посолство у нас. 

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram