Папа Франциск: Конфликтът в Украйна е нужен на търговците на оръжие

Папа Франциск изрази мнение, че търговците на оръжие са заинтересовани от украинския конфликт. „Струва ми се, че тази война засяга не само проблема между Русия и Украйна, но и продажбата на оръжие. Икономисти ми казаха, че днес най-големият доход идва от инвестиции във „фабриките на смъртта“, каза папата на пресконференция на връщане от Марсилия, където участва в заключителната сесия на срещата на средиземноморските епископи, съобщава ТАСС.

Относно мисията на своя пратеник, кардинал Матео Дзупи, папата отбеляза, че се прави всичко възможно. Той посочи като положително развитиете на въпроса за връщане на децата, взети от Украйна в Русия. По-рано ръководителят на Конференцията на италианските епископи Дзупи посети Киев, Москва, Вашингтон и Пекин.

Папата нарича украинците „народ на мъчениците“ през по-голямата част от историята. „Не трябва да си играем с това мъченичество и трябва да се опитаме да помогнем. Истинското във войните е това, което е възможно, няма нужда да си създаваме илюзии, че утре двамата воюващи лидери ще отидат заедно на вечеря. Трябва да се опитаме да направим това, което е възможно, това, което е възможно“, добави Франциск.

Той не скри също, че изпитва известно разочарование, въпреки че Държавният секретариат прави всичко възможно. „Сега някои страни правят крачка назад, не дават оръжие (…), но украинците остават мъченици в този процес“, смята Франциск.

По-рано на пресконференция след работата на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН руският външен министър Сергей Лавров посочи, че западните страни предоставят все повече оръжия на Украйна. Той цитира статистика, според която най-малко 170 милиарда долара вече са инвестирани във военна помощ на Киев, добавя ТАСС.

Източник: ТАСС

„Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram