Папата: Църквата е отворена за ЛГБТ-хората, но има правила

Папа Франциск каза в неделя, че Католическата църква е отворена за всички, включително гей общността, и че има задължението да ги придружава по личния път на духовността, но в рамките на своите правила, цитира думите му Ройтерс.

Папата, говорейки пред репортери в самолета на връщане в Рим от Португалия, също каза, че здравето му е добро след операцията заради коремна херния през юни. Той добави, че шевовете му са премахнати, но трябва да носи колан още два-три месеца, докато мускулите му укрепнат.

Връщайки се от католическия фестивал на Световния ден на католическата младеж в Португалия, 86-годишният папа изглеждаше в добра форма, докато отговаряше на въпроси в продължение на около половин час по време на обичайната си свободна пресконференция на борда на самолета след края на всяко свое пътуване.

Един репортер му напомни, че по време на пътуването той каза, че Църквата е отворена за „всички, всички, всички“ и попита дали не е непоследователно, че някои, като жените и гейовете, нямат същите права и не могат да получат някои тайнства.

Това беше очевидна препратка към това, че на жените не е позволено да стават свещеници чрез тайнството на Светия орден, а на еднополовите двойки не е позволено да сключват брак, който също е тайнство.

„Църквата е отворена за всички, но има закони, които регулират живота в църквата“, каза той.

„Според каноните не всички могат да участват в (някои) тайнства. Това не означава, че е църквата е затворена. Всеки човек се среща с Бога по свой начин в Църквата“, каза той.

Папата бе категоричен, че служителите в Църквата трябва да придружават всички хора, включително тези, които не се съобразяват с правилата, с търпението и любовта на майка, по пътя им към общението с Бога.

Църквата учи, че жените не могат да станат свещеници, защото Исус избра само мъже за свои апостоли.

Църквата не позволява еднополови бракове или дори благословии за еднополови двойки, но Франциск подкрепя гражданското законодателство, което дава права на еднополовите двойки в области като пенсии, здравно осигуряване и наследство.

Той учи, че привличането към един и същи пол не е греховно, но сексуалният акт със същия пол е грях.

От началото на своето папство Франциск се опитва да направи Църквата по-приветлива и по-малко осъждаща, включително към членовете на ЛГБТ-общността, но без да променя ученията, които призовават хората с влечение към същия пол да бъдат целомъдрени.

В рамките на едно от събитията по време на пътуването си до Португалия той каза на множеството, че Църквата има място за всички, „включително онези, които правят грешки, които падат или се борят“, и поведе събралите се със скандиране „Todos, todos, todos!“ (Всички, всички, всички!).

В друга част от пресконференцията, говорейки за младите хора, той каза: „Кой от нас не е правил морална грешка в някакъв момент от живота си?“

Франциск прокара редица реформи, откакто стана папа преди 10 години, включително предоставянето на повече роли на жените, особено на високопоставени позиции във Ватикана, но е изправен пред деликатен баланс между одобрението на по-либералните вярващи и недоволството на консерваторите.

В самолета той каза, че е бил подмладен от това, което е видял на католическия фестивал на Световния ден на младежта в Португалия, включително от подредения характер на събитията и огромният брой на присъстващите.

Около 1,5 милиона души присъстваха на заключителната му литургия в крайречен парк в португалската столица в неделя. Много от вярващите спаха на открито, след като присъстваха на бдение там в събота вечерта.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram