Пакистан заплаши Индия с война заради Кашмир

0
2

Между двете ядрени сили Индия и Пакистан може да избухне война заради плана на Индия да отмени специалния статут на Кашмир и Джаму, предава „Индипендънт“, като се позовава на изявление на пакистанския министър-председател от вторник. Имран Хан се зарече да се бори с „незаконното“ решение, включително чрез Съвета за сигурност на ООН. Действието нарушава международното право, заяви премиерът Хан и добави, че се опасява от етническо прочистване от страна на Индия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Кашмир под блокада: няма телефони и интернет, местни водачи са арестувани. Десетки хиляди военни са по улиците

06/08/2019

Кашмир под блокада: няма телефони и интернет, местни водачи са арестувани. Десетки хиляди военни са по улиците

Индия отменя специалния статут на Кашмир

05/08/2019

Индия отменя специалния статут на Кашмир

Кашмир - ябълката на раздора между Индия и Пакистан

27/02/2019

Кашмир – ябълката на раздора между Индия и Пакистан

Администрираният от Индия щат остава откъснат от света и днес, за пореден ден. Комуникациите са прекъснати – телефоните не работят, няма интернет, а местни лидери бяха арестувани непосредствено след обявяването на намерението на правителството на Индия на 5 август да отмени чл. 370 от конституцията на страната. Именно той гарантира специалния статут на щата, който му осигурява автономия и властите предприеха мерките в отговор на опасенията от бурни протести, като сред тях бяха и изпращането на десетки хиляди военни, които патрулират по улиците.

На фона на напрежението обаче парламентът прие закона, който касае статута на Кашмир и който разделя щата на две отделни територии – Кашмир и Джаму и Ладак. По закон статутът на териториите не осигурява автономията, която имат щатите в страната. За Кашмир и Джаму тази автономия бе още по-голяма, отколкото е в останалите щати.

Индия и Пакистан претендират за хималайския регион на Кашмир, но всяка от страните контролира само части от него. За разделения от 1947 г. Кашмир са водени не една и две кръвопролитни битки, довели до смъртта на хиляди души през последните три десетилетия. Индия обвинява Пакистан, че подкрепя бунтовниците – обвинение, което Пакистан отхвърля, казвайки че дава само морална и дипломатическа подкрепа на жителите на Кашмир, които искат да се самоопределят.

Откакто през 1998 г. Индия и Пакистан тестваха за пръв път свои ядрени оръжия, спорът за Кашмир – една от най-силно военизираните зони в света – се превърна не само в местен конфликт, а в опасност за целия свят.

Пакистан

Пакистанският министър-председател заяви, че иска да „каже на света“ за решението на индийското правителство чрез Съвета за сигурност на ООН. Той се опасява, че отмяната на специалния статут би позволил на Индия да промени демографския състав на населения предимно с мюсюлмани щат.

„Опасявам се, че Индия провежда етническо прочистване в Кашмир“, каза той. „Те ще се опитат да прогонят местните хора и да доведат други, които да станат мнозинство, така че местните жители да не са нищо повече от слуги“, допълни Хан.

На фона на думите му в Пакистан започнаха протести. Такъв имаше например в град Лахор в знак на солидарност с населението на Кашмир.

Китай

Съседен Китай също надигна глас в противовес на стъпката на Индия, определяйки я като „неприемлива“.

Оффнюз

Коментари от Фейсбук