От 2027 година Кипър ще получава газ от собствено находище

Министърът на енергетиката, търговията и промишлеността на Кипър Наташа Пилидес приветства откриването на находище на природен газ в блок 6 на кипърската изключителна икономическа зона като много положително развитие. Пилидес заяви в четвъртък, че предвид енергийните предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз, това е добра новина, тъй като осигурява пазар за доставки както за Кипър, така и за ЕС, съобщи „Катимерини“.

На въпрос кога кипърците ще могат да се възползват от предимствата на находищата, министърът заяви, че „Афродита“ ще започне да функционира през 2027 г.

Тя каза, че до тази година компанията трябва да е завършила окончателния си план за разработване, който се очаква през следващите седмици. След това той трябва да бъде одобрен от министерството и компанията трябва незабавно да започне необходимите проучвания, за да може да бъде взето окончателното инвестиционно решение, което се счита за положително, и да започне изграждането на тръбопровода. Тя уточни, че консорциумът трябва да спазва сроковете, посочени в договора му, предаде БГНЕС.

Пилидес също така поясни, че разработването на самостоятелно находище без инфраструктура е очевидно по-трудно от разработването на находища в съседни блокове, като например 6 и 7 на Eni и Total и 5 и 10 на ExxonMobil.

Факти

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram