Орбан с остри обвинения към Брюксел: ЕС ще свърши като Съветския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан направи днес завоалирано сравнение между съветските войски, атакували Унгария по време на революцията от 1956 г., и днешните институции на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В деня, в който в Унгария се отбелязва 66-ата годишнина от потушаването на въстанието, Орбан намекна, че ЕС, който се опитва да спре отстъплението от демокрацията в Унгария, ще свърши като Съветския съюз, който се разпадна преди повече от три десетилетия.

Нека не обръщаме внимание на тези, които стрелят по Унгария от сенките или от наблюдателните кули на Брюксел. Те ще свършат точно като своите предшественици“, каза Орбан в реч пред подбрани гости на събитие в градчето Залаегерсег, Западна Унгария, нарушавайки традицията речите за годишнината да са в Будапеща.

Отсъствието му от столицата на един от най-важните национални празници в Унгария се свързва с факта, че правителството е изправено пред все по-голям натиск от постоянната вълна от протести на унгарски учители и ученици, отбелязва АП. Учителите настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Поредният им протест беше планиран за днес в Будапеща.

Орбан, който описва управлението си като „нелиберална демокрация“, е изправен и пред заплахата от орязване на европейски фондове заради състоянието на демокрацията и предполагаема корупция. В опит да спаси част от средствата от европейските фондове унгарският парламент неотдавна прие ново антикорупционно законодателство. Все още обаче има риск страната да изгуби милиарди евро фондове като наказание за нарушаване на демократичните стандарти – нещо, което неотдавна доведе до обезценяване на националната валута и икономически проблеми.

„Бяхме тук, когато първата завоевателна империя ни нападна, и ще бъдем тук, когато последната се разпадне“, каза днес Орбан и добави: „Ще понесем каквото трябва и ще отвърнем с каквото можем. Когато се налага, вадим мечовете и се съпротивляваме, когато се задават дълги години на потисничество“. „Ние сме победители, дори когато сме победени“, завърши речта си Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че лявата опозиция вътре в страната и сегашното ръководство на Европейския съюз се опитват да водят политика, враждебна на националните интереси на унгарския народ. Той твърди, че и двете всъщност са превърнали Унгария в мишена на пряката си атака.

В тази връзка Орбан увери, че неговото правителство е готово да противодейства на подобни заплахи и „е в състояние да защити интересите на Унгария у дома и в чужбина“.

Ще поддържаме икономиката стабилна. Всеки ще има работа. Ще можем да предотвратим покачването на цените на комуналните услуги и семействата няма да бъдат оставени да се оправят сами“, каза ръководителят на унгарското правителство, който участва в тази седмица на срещата на върха на ЕС в Брюксел, обеща.

Той не подкрепи въвеждането на таван на цената на руския газ в ЕС и гарантира, че Унгария не е обект на европейския механизъм за съвместни покупки на гориво.

Орбан говори в Залаегерсег във връзка с откриването в този град в западната част на страната на мемориалния център на Йозеф Миндсенти, архиепископ на Естергом и примас на Унгария, активен участник във въстанието от 1956 г., потушено с помощта на съветските войски.

Говорейки за тези събития, той отбеляза, че преди 66 години Унгария е „имала реален шанс да спечели независимост“. „Ако Западът не ни беше предал, можеше да успеем през 1956 г.“, каза премиерът.

„Урокът е ясен. Само самите унгарци могат да кажат на целия свят истината за себе си и само унгарците могат да защитят своята истина пред лицето на надвисналите опасности“, каза Орбан.

23 октомври се счита за национален празник в Унгария, който официално се нарича Ден на началото на революцията и освободителната борба от 1956 г.

По това време в страната беше направен опит за промяна на политическата система и отказ от участие във Варшавския договор. В СССР това обикновено се нарича „унгарските събития от 56 г.“.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram