Орбан пред Тъкър Карлсън: Идеите за отнемане на Крим от Русия са нереалистични

Западните страни вече не могат да си позволят да приемат Украйна в НАТО, тази възможност беше пропусната преди много години. Това мнение изрази в интервю за телевизионния водещ Тъкър Карлсън унгарският премиер Виктор Орбан. Според него е напълно нереалистично и отнемането на Крим от Русия. Твърденията за възможността Украйна да победи Русия са лъжа, подобно развитие на събитията е невъзможно, заяви още Орбан в интервю за телевизионния водещ Тъкър Карлсън. Интервюто е публикувано на страницата на Карлсън в социалната мрежа X (преди Twitter). 

Твърденията за възможността Украйна да победи Русия са лъжа, подобно развитие на събитията е невъзможно, заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред Тъкър Карлсън. „Това е лъжа“, каза той на въпрос дали може да се каже, че Украйна печели, както твърдят някои американски медии. „Това не е просто недоразумение, това е лъжа. Невъзможно е. Всеки, който се занимава с политика, разбира тази логика, числа и данни“. „В крайна сметка е важно колко хора има на земята, а в Русия те са повече“, смята той.

„Те винаги са се фокусирали върху сигурността, буферните зони, геополитиката. Това е различен подход. Това е съвсем легитимно, защото това е тяхната история“, продължи унгарският премиер. „Но трябва да разберем, че не можем да ги победим, невъзможно е“, подчерта Орбан.

Орбан отбеляза, че смята стратегията на Запада в конфликта в Украйна за лошо разработена. „Ще изпратим повече – те (Русия – бел. ТАСС) ще инвестират повече, ние ще изпратим повече оборудване – те ще произвеждат още повече“, каза той. Унгарският премиер посочи, че надеждите за смяна на властта в Руската федерация са напълно неоснователни. „Те никога няма да се предадат, те ще удържат страната си заедно и ще я защитят“, каза той.

Според Орбан единствената възможност за интегриране на Украйна в НАТО е била срещата на върха в Букурещ през 2008 г., когато „имаше споразумение между западните страни“, но след това членовете на Алианса отложиха това решение. „Пропуснахме историческа възможност да направим това (да приемем Украйна в НАТО – бел. ТАСС). Този прозорец на възможност вече е затворен, не можем да направим това. Не можем да си позволим да имаме толкова дълга граница, която е между Русия и Украйна, под контрола на НАТО – това ще означава международна заплаха за всички нас, дори за Вашингтон“, каза Орбан. 

Според унгарския премиер Северноатлантическият алианс трябва да забрави за интеграцията на Украйна в НАТО и да преговаря с Москва за нова структура за сигурност. „Трябва да сключим сделка с руснаците за нова архитектура на сигурността, която ще даде на Украйна сигурност и суверенитет, но не и членство в НАТО“, каза Орбан.

След държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г. властите на Крим и Севастопол проведоха референдум за обединение с Русия, посочва ТАСС. В него участваха повече от 80% от имащите право на глас, съответно 96,7% и 95,6% гласуваха за обединение с Русия. На 18 март 2014 г. руският президент Владимир Путин подписа споразумение за приемане на Република Крим и Севастопол в състава на Руската федерация, а на 21 март документът беше ратифициран от Федералното събрание. Въпреки убедителните резултати от референдума Киев отказа да признае Крим за част от Русия, добавя ТАСС.

В интервюто за Тъкър Карлсън Орбан изрази несъгласие с твърденията, че действа в интерес на Русия. „Опитвам се да поддържам нормални отношения с Русия, особено в икономическата и енергийната сфера“, каза унгарският премиер. Орбан подчерта още, че сега срещу Русия стои не НАТО като съюз, а преди всичко Вашингтон. „Трябва да изясним какво се случва. Политиката на САЩ за подкрепа и финансиране на Украйна не е политика на НАТО, това е политика на САЩ. Има голяма разлика в това“, каза той. 

Виктор Орбан припомни, че подкрепа за Украйна се оказва от някои западни страни на двустранна основа. Алиансът като цяло според него „казва същото“ като Унгария, тоест противопоставя се на намесата.

Унгария предупреди да не се повтарят саботажи по газопровода „Южен поток“, подобни на тези, които се случиха със „Северен поток“ и „Северен поток 2“, като това предупреждение не беше отправено към Русия, заяви още унгарският премиер Виктор Орбан в интервюто за телевизионния водещ Тъкър Карлсън. „Когато това се случи (диверсията на „Северен поток“), ние, унгарците, ясно заявихме, че има друга тръба, „Южен поток“, по която се доставя газ от Русия за Турция, България, Сърбия, Унгария. Заедно с президента на Сърбия ясно заявихме, че ако някой се опита да направи същото в този южен газов коридор, ние ще го считаме за повод за война и терористична атака и ще реагираме незабавно. Може би можете да направите това с германците, но не и с този регион“, каза той. 

Отговаряйки на уточняващия въпрос на Тъкър Карлсън към кого е отправен този призив, Орбан каза: „Той не е отправен към Москва“. Унгарският премиер не уточни кого смята за виновен за саботажа на „Северен поток“.

Източник: ТАСС, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram