Започна се: Италия въвежда от днес строги мерки

Учителите, преподавателите и студентите в Италия трябва в бъдеще или да са ваксинирани, или да са си направили тест, или да са се възстановили от COVID-19, предадоха ДПА и Ройтерс. 

За новата учебна година, която започва през септември, те трябва да представят съответен документ, за да може да преподават присъствено, обяви министърът на здравеопазването Роберто Сперанца.

Така нареченият зелен паспорт, който удостоверява различните видове изисквани здравни доказателства, от септември нататък ще може да се използва за пътуване с влак и автобус на дълги разстояния, на фериботи и в самолети.

Ако учителите не представят доказателство, ще бъдат отстранявани от работа, реши правителството.

В последно време в Италия се наблюдава леко увеличение на новите случаи на коронавирус.

Считано от днес, всеки, който иска да се храни в ресторант на закрито, да посети музей, да отиде на плувен басейн или на спа процедури, трябва да си е направил тест, да е ваксиниран или да се е възстановил от COVID-19. Това се отнася и за културни и спортни събития на закрито, както и за посещение на спортни зали. Изискването важи за лица над 12-годишна възраст.

При влизане от посетителите трябва да се изисква показването на документ, а в противен случай може да се стигне до налагане на глоби.

За получаване на зелен паспорт е достатъчно да е направена първа доза ваксина.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram