Ноам Чомски: Пандемията от COVID-19 можеше да бъде предотвратена

0
1153

Пандемията от коронавирус можеше да бъде предотвратена. Сега след нейното приключване светът ще се сблъска със забравени проблеми като заплахата от ядрена война и глобалното затопляне. Това каза 91-годишният американски философ и визионер Ноам Чомски, предаде  Bulgaria ON AIR.

Според него кризата с коронавируса е била предизвестена. В интервю за хърватския философ Сречко Хорват, един от най-известните критици на САЩ и капитализма говори от офиса си, където се е изолирал доброволно. 

„Пандемията от коронавирус можеше да бъде предотвратена, информацията за това беше налична. През октомври 2019 година, точно преди да избухне епидемията, имаше симулация на пандемия от този вид в САЩ“, обяснява той.

Чомски говори за „Събитие 201“, което е било организирано от университета „Джон Хопкинс“, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и Световния икономически форум. В щата Ню Йорк беше показана симулация на нов вирус, който успява да убие 65 милиона души. 

„Нищо не беше направено. Кризата се задълбочи от предателството на политическите системи, които не обърнаха внимание на информацията, която им беше известна“, категоричен е Чомски.

Според Чомски се дължи на това, че няма печалба от предотвратяването на бъдеща катастрофа. Философът акцнтира и подхода на западния свят, най-вече този на Съединените щати. 

„Един ден президентът Тръмп казва: Няма криза, това е като грип. На следващия ден казва: Това е ужасна криза и го знаех. И после казва: Трябва да се обърнем към бизнеса, защото трябва да спечеля изборите“, коментира философът.

По думите на Чомски предстои по-голям ужас. Според него се надбягваме по ръба на бедствието, което е далеч по-лошо от всичко, случило се до този момент в човешката история. Интелектуалецът с еврейски корени е категоричен, че създаденият икономически ред за преследване на свръхпечалби води до трагични резултати.

dnes.bg

Коментари от Фейсбук