Началникът на румънската армия призова за подготовка за война с Русия

Началникът на Генералния щаб на румънските въоръжени сили Георгица Влад призова за подготовка за война с Русия. В интервю за румънската служба на радио „Свобода“ той каза, че румънското население, както всички жители на Европа, трябва да се подготви за възможното разпространение на руската агресия извън Украйна, предава УНИАН.

Според него Русия „се е превърнала в проблем за световния ред и за демокрацията“ и тя води война не само с Украйна, но и „с демократичния свят“.

„Населението на Румъния, както и цялото население на Европейския съюз, Европа, трябва да се тревожи и трябва да вземем подходящи мерки, за да бъдем подготвени… Повече от уверен съм, че президентът Путин ще прибегне до ескалация в близко бъдеще“, обяви той.

Военен №1 на Румъния се застъпи и за доброволно основно военно обучение за мъже и жени под 35 години и предложи правни реформи, така че Румъния да може законно да сваля руски дронове.

По-късно румънският премиер Марсел Чолаку  изрази несъгласие с изказването на началника на Генералния щаб. Според Euractiv Чолаку е казал, че Румъния няма да участва в никакви войни. „Нека останем спокойни, Румъния няма да влезе във война“, каза той.

УНИАН писа по-рано, позовавайки се на военния експерт Иван Киричевски, че НАТО може прикрито да подготвя сили за пълна бойна готовност на фона на опасенията от руска атака срещу страните-членки на алианса. „Ученията на НАТО са като нашите учения през 2022 г., които очевидно бяха последният и много успешен етап от подготовката за тайна мобилизация за пълномащабна война“, каза той.

Според него европейските столици се готвят за руска сухопътна офанзива срещу страните от НАТО това лято.

Източник: segabg.com, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram