НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

0
2

Лидерите на НАТО ще се срещнат край Лондон за официални разговори днес. Организацията отбелязва 70 г. от създаването си, информира Би Би Си.

Разговорите ще се проведат в луксозен хотел до Уотфорд и идват след официално посрещане на представителите на страните членки на Алианса в Бъкингамския дворец и на „Даунинг стрийт“ 10 във вторник.

До момента двудневната среща е помрачена от напрежение между съюзниците. Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският лидер Еманюел Макрон показаха различията и липсата на единство между лидерите.

Изключително детайлно организираното събитие, което има за цел да покаже единство, не успя да скрие дълбоките разногласия между страните членки на НАТО, коментира кореспондент на Би Би Си.

Въпреки че бъдещето на 29-членния съюз не е под съмнение, в организацията има разногласия относно военните действия на Турция в Северна Сирия, относителното ниво на военни разходи на държавите и направените наскоро коментари от страна на Макрон, че Алиансът е в „мозъчна смърт“.

Лидерите ще се събират за „семейна снимка“ и тричасова официална среща, на която се очаква да обсъдят теми като кибератаките, стратегическите предизвикателства на Русия и Китай, отбраната и други.

Домакинът Борис Джонсън се очаква да припомни на лидерите на НАТО за ангажимента им, че отбраната е в сърцето на организацията и защитата на „близо един милиард души“ на принципа „един за всички, всички за един“.

На първия ден на специалната среща на върха противоречията излязоха на повърхността. Тръмп и Макрон се срещнаха за разговори и пред журналистите показаха различията си за ролята на НАТО, Турция и джихадистите от ДАЕШ („Ислямска държава“).

Отношенията между двамата лидери са обтегнати на фона на спор за данъците и търговията.

По-рано във вторник Тръмп заяви, че коментарът на Макрон за „мозъчната смърт“ на НАТО е „много неуважителен“ и „обиден“.сля, че ще оцелеете 70 г. като съюз без редовно размишляване

Също вчера Макрон участва на среща на „Даунинг стрийт“ с турския президент Реджеп Ердоган, германския канцлер Ангела Меркел и премиера Борис Джонсън.

Лидерите след това бяха официално посрещнати в Бъкингамския дворец и на „Даунинг стрийт“.

Президентът Тръмп и премиерът Джонсън също проведоха неофициална двустранна среща във вторник.

На срещата България е представяна от президента Румен Радев.

Снимка 455779

Източник: ЕПА

През 1949 г. 12 държави основават НАТО. Днес в организацията членуват 29 държави, което изключително много затруднява Алианса да постига единодушие.

news bg

Коментари от Фейсбук