Москва гони 14 български дипломати

Българският посланик в Руската федерация Атанас Кръстин е бил повикан в руското външно министерство, за да му бъде връчена нота, с която 14 служители на българското посолство в Москва са обявени за персона нон грата, предаде БНР.

Мярката е реципрочна на решението на българското правителство от края на юни да изгони 70 руски дипломати и дипломатически служители заради подозрения в шпионаж, отбелязват от руското външно министерство.

Русия е убедена, че неприятелските действия на София по отношение на Москва нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ, се казва в съобщение на руското МВнР.

И допълват, че експулсирането на нейните дипломати от нашата страна нанася значителна вреда на отношенията между двете държави и е знак за по-нататъшна деградация на Запада.


„Смятаме, че подобни действия нарушават правата на сънародниците ни, лишени от достъп до консулски услуги, свидетелстват за по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да жертва интересите на партньорите си, само за да навреди на Русия. Безпрекословното придържане на официална София към тази деструктивна линия е достойно за съжаление“, заявяват още от дипломатическото ведомство в Москва.

Припомняме, че на 28 юни тогавашният премиер Кирил Петков обяви, че България експулсира 70 руски дипломати. По думите му българските служби са установили, че тези хора са били тясно свързани с руските служби и са работили против интересите на България.

„Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл“, заяви Петков в парламента на среща с парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

По-късно председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов разкри, че има две писма, изпратени до Министерството на външните работи от Лена Бориславова с методически указания как да бъдат изгонени дипломатите.

Не е вярно, че решението за изгонването на руски дипломати не е на Кирил Петков, каза още той и обясни:

„Решението е на Кирил Петков, а МВнР е изпълнител. МВнР се е застраховало правилно, като е поискало от МС методически указания. Има две писма, изпратени от Лена Бориславова с методически указания за изгонването на тези хора. Писмата са с гриф секретно, ама ги има. И двете са от Лена Бориславова. Така че Външно е изпълнител. И Кирил да престане да се крие зад някой друг”.

Йорданов добави, че заповедта към ДАНС за списъка с хора е била издадена от Кирил Петков. „Така че той се опитва да се скрие зад Външно, а всъщност решението е негово – започването на правенето на списъци“.

Руската реакция бе незабавна. Сергей Лавров заяви, че решението е свързано с натиск на Вашингтон върху София и се закани, че Русия ще отговори със същото.

„Това не е самостоятелно решение на действащия премиер, който има абсолютно открита и категорична проамериканска ориентация, готов е да изпълни всякакви желания на своя суверен. Желанията са да се убие историческата памет у българите, да се разруши основата на отношенията, закалени в съвместната борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история“, заяви Лавров.

Веднага след обявяването на решението за изгонването на руските дипломати посланик Елеонора Митрофанова декларира, че ще поиска от Москва да затвори посолството си в София.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram