„Монд“: Войната в Украйна поставя под натиск западните оръжейни запаси

Украински новобранец тренира използването на противотанковото оръжие „Джавелин“ по време на обучение с британската армия, близо до Дърингтън, Южна Англия, 11 октомври 2022 г. Снимка: АФП

Автор: Седрик Пиетралунга, „Монд“

Докато конфликтът продължава и се задълбочава, арсеналите се изпразват до достигане на критично ниво, включително и в САЩ. Пентагонът увеличава поръчките за оборудване, но попълването на резервите няма да е лесно, пише „Монд“.

Колко дълго могат да издържат западните страни? Девет месеца след началото на руската офанзива в Украйна нараства тревогата относно способността на съюзниците на Киев да поддържат темпото на своите оръжейни доставки, които са от съществено значение, за да може украинската армия да устои на войските на Москва. „Запасите от боеприпаси в западните арсенали се изпразват изключително бързо. Отсега нататък страните трябва да вземат от своите критични запаси, ако искат да подкрепят Украйна“, алармира Кусти Салм, постоянен секретар на министерството на отбраната на Естония, по време на интервю за пресата на 17 ноември.

Представена като първия конфликт с „висока интензивност“ след края на Студената война, конфронтацията между руснаци и украинци се оказва изключително материалоемка. Според военни експерти, руснаците и украинците съответно са изстреляли до 60 000 и 20 000 снаряда на ден в разгара на боевете това лято – ритъмът би спаднал съответно до 20 000 и 7 000 изстрела дневно, твърди Пентагонът. Сайтът Internet Oryx, който отчита материалните разрушения на всяка от страните въз основа на видео доказателства, смята, че руската армия е загубила повече от 1500 танка от 24 февруари насам, т.е. половината от всичките си танкове. По-малко документирани, украинските загуби в оборудване също са значителни.

За да подхрани Молоха на войната с „висока интензивност“ и да позволи на украинците да отговорят на огнения потоп от руснаците, Западът отвори широко своите арсенали, на първо място САЩ, които осигуряват две трети от военната помощ . Пентагонът официално е доставил повече от един милион снаряда на Киев от 24 февруари: 924 хиляди 155 mm калибър, 125 хиляди 120 mm, 180 хиляди 105 mm… Същото се отнася за преносимите оръжия, много полезни в близък бой. За девет месеца украинците получиха близо 50 000 противотанкови ракети от американски запаси, включително повече от 8 500 „Джавелин“, оръжие, което помогна за спирането на настъплението на руските танкове към Киев в началото на войната. Бяха доставени и около 1600 противовъздушни ракети „Стингър“, както и близо 3000 дрона Switchblade и Phoenix Ghost.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram