Матеуш Моравецки: Недоверието към Германия расте. Шолц има погрешна преценка за Путин

Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че вижда растящо недоверие към Германия в Европа заради политиката на Берлин по отношение на Украйна, предаде ДПА.

„Бих казал, че преди година много страни имаха голямо доверие на Германия“, отбеляза Моравецки пред многотиражния германски всекидневник „Билд“ в интервю, публикувано снощи. „Сега махалото се измести към недоверие. Особено в семейството на държавите от Централна и Източна Европа“, изтъкна полският лидер.

Германия би могла да осигури много по-голяма подкрепа за Украйна, смята Моравецки. Освен това той обвини германския канцлер Олаф Шолц, че продължава да има погрешна преценка за руския президент Владимир Путин.

Полският премиер изрази скептицизъм по отношение на идеята за разговори с Путин.

Мисля, че тази идея е погрешна, защото само бихме дали възможност на Путин да си поеме въздух и нищо не бихме постигнали. Путин всъщност постига целите си с такива разговори, защото с тях той показва на останалия свят и на собствения си народ: „Вижте как всички ме търсят, всеки иска да говори с мен, всичко зависи от мен“.

Що се отнася до дебата за изпращане на западни бойни самолети на Украйна, Моравецки заяви, че е отворен за доставка на самолети Ф-16

Източник: БТА, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram