Масови протести в САЩ срещу забраните за аборт

Масови протести в Съединените американски щати срещу забраните за аборт. На територията на страната се проведоха общо 660 демонстрации, а повод е влезлия в сила закон в Тексас, който забранява аборт след шестата седмица от бременността.

Хиляди жени излязоха по улиците на САЩ и поискаха отмяна на тежките рестрикции. Мярката е най-рестриктивната, налагана някога и влезе в сила миналия месец. В закона не се предвиждат изключения като забременяване при изнасилване или кръвосмешение. Предлага се и възнаграждение от 10 хиляди долара за всеки, който заведе дело срещу някой, помогнал за осъществяване на незаконен аборт. 

 В следващите месеци Върховният съд ще разгледа дело, което може да послужи като прецедент. С решението ще се отмени закон, който легализира абортите в национален мащаб и така казусът вече няма да бъде защитен от конституцията. Така всеки отделен щат ще има право да решава индивидуално дали да позволи или да забрани абортите. 

По време на мандата си бившия президент Доналд Тръмп направи назначения във Върховния съд, с които консервативните магистрати увеличиха мнозинството си. Същевременно настоящата администрация на президента Джо Байдън призова федералния съд да блокира рестриктивния закон срещу абортите.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram