Македония иска ток от България на почти производствени цени

Северна Македония отправи молба към България за оказване на помощ – за осигуряване на сериозно количество електроенергия на цена, която е много по-близо до производствената, отколкото до пазарната.

Това обяви държавният експерт в Дирекция „Югоизточна Европа“ в Министерството на външните работи Желязко Радуков на брифинг днес.

Македония има сериозен проблем с осигуряването на енергия. Страната не е членка на ЕС и е обявила кризисно положение в енергетиката, което ѝ позволява да игнорира собствените си регулаторни механизми, каза той. 

По думите на Радуков, тъй като ние сме член на Европейския съюз и не сме в това положение, се затрудняваме да помогнем по искания от Македония начин, защото ще нарушим цялата регулаторна рамка и регламентите на съюза. 

„Полагаме усилия да намерим начин да им помогнем. Водят се двустранни и тристранни разговори, като в ЕС са на възможно най-високото ниво“, обясни експертът. 

В началото на септември министър-председателят Гълъб Донев се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски, на която бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на електроенергетиката и преносът на природен газ.

Тогава стана ясно, че ще помогнем на Македония и с ток, и с пренос на природен газ.

„Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в Чирен, така че Северна Македония да може да се възползва по-пълноценно от участието си в терминала за втечнен газ, който се изгражда в Александруполис, Гърция“, каза тогава Донев. 

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram