Маймуна се опита да отвлече момиченце

Хайка за дива маймуна организира полицията в Япония. Животното нападнало 10 души за 2 седмици. Безопашатият рецидивист започнал набезите на 8 юли в района Огори на префектура Ямагучи, Югозападна Япония. При най-сериозния инцидент маймуната нахлула в дома на семейство миналия четвъртък и одраскала детето им, пише „Гардиън“.

„Чистех с прахосмукачка, когато чух, че детето ми плаче. Обърнах се и видях, че маймуната я беше хванала за краката, докато си играеше на пода. Изглеждаше така, сякаш се опитваше да я измъкне навън“, разказва майката пред местни медии.

Маймуната отворила вратата на апартамента на първия етаж. След опита за „отвличане“ момиченцето е с леки наранявания.

Подивялото животно обаче не спряло дотам. Нападнало и други хора, информира агенция Kyodo. 40-50-сантиметровата маймуна нахлула и в местна детска градина, където също одраскала дете.

Полицията е в състояние на повишена готовност. Поставила е капани и е предупредила хората да не оставят прозорците си отворени. Кметството е разпространило листовки, в които предупреждава населението да бъде нащрек.

До вторник маймуната все още е на свобода.

От месец май досега в същия район са забелязани около 40 маймуни, съобщава тв NHK. Там има и нападения от мечки и диви свине. Миналата година две от животните раниха половин дузина хора в парк в Хирошима, преди да бъдат застреляни. Нападенията от мечки се обясняват с недостига на жълъди в естествената им среда, което ги принуждава да влизат в населени места в търсене на храна.

Само на най-северния главен остров Хокайдо броят на засечените мечки се е увеличил от 2 до 2 197 миналата година, което е с 381 повече в сравнение с предходната година. През 2020 г. черна мечка прекара повече от 12 часа в търговски център в префектура Ишикава, преди да бъде застреляна от местен ловец.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram