Линч на мигранти, обвинени за пожара край Александруполис

Трима души са били арестувани от гръцките власти, след като в социалните мрежи се появи видео, на което се виждат 13 мигранти, незаконно задържани и заключени в ремарке, докато похитителите им ги обвиняват в предизвикването на пожари, съобщават гръцките медии.

Край Александруполис вече пети ден бушува огромен пожар, който предизвика евакуацията на редица селища, както и на университетската болница. Намерени са телата на 27 души, загинали в пожара, които още не са идентифицирани и се смята, че също са мигранти.

За незаконното залавяне и държане на мигрантите са арестувани собственикът на автомобила, който е теглел ремаркето – чуждестранен гражданин, както и двама гръцки граждани, заподозрени в участие в престъплението.

На видеото, цитирано от телевизия Скай, се чува гласът на мъжа, който снима, да казва, че става дума за „25 парчета“, които били заловени с „една разходка до (Неа) Хили“ (предградие на Александруполис). „Планината е пълна. (…) Тези са се заклели да ни изгорят. Пърнарите (вид дъб) са пълни. Навсякъде. Това ви казвам, организирайте се, излезте всички да ги съберем, ще ни изгорят, казвам ви.“

Командването на гръцката полиция съобщи, че незаконно задържаните мигранти са от Сирия и Пакистан.

В съобщението на полицията се подчертава още, че „Гърция е правова държава със силно демократично законодателство и хуманна традиция. Саморазправата не се толерира в никоя от проявите ѝ„.

Полицейските власти припомнят още усилията, които полагат за защита на границите, и съобщават, че през август служителите им са предотвратявали незаконното преминаване на границата с Турция по р. Марица (Еврос) на около 900 мигранти дневно. Задържани са и стотици трафиканти.

Българин в Никити: Ситуацията е апокалиптична

Малко преди полунощ пламна ново огнище в северната част на остров Самотраки, в района на село Терма. Огънят е в горска местност и на известно разстояние от селището. Островът е без ток, но няма риск за туристите, съобщиха пожарникарите.

Пламъците в гръцката част на Родопите се насочват към Комотини, съобщи гръцката обществена телевизия ЕРТ. Извършва се евакуация на няколко села в района.

В област Еврос активните фронтове, които предизвикват безпокойство, са този в град Александруполис, който гори вече четвърти ден, и този в националния парк Дадя, където вчера бяха открити 18 овъглени мигранти, сред които и две деца.

Българският турист Даниел Неделчев, който се намира в Никити, разказа за ситуацията с пожарите в Гърция.

„Димът във въздуха се усеща и днес. Картината вчера беше леко апокалиптична. Никой не знаеше какво се случва. Бяхме на плаж, когато се задими. Хората просто стояха и снимаха червено-оранжевите окраски в небето. Имаше пожар и в Полигирос , но той беше бързо потушен. Постоянно летяха хеликоптери. След това разбрахме, че основното задимяване идва от Александруполис . Имам доста приятели в Никити, веднага обменихме информация“, разказа Неделчев пред NOVA.

Нощта беше тежка за жителите на десетки региони на Гърция. Около 90 са активните огнища в цялата страна.

В Александруполис и околните села противопожарните сили през цялата нощ действаха в опит да поставят под контрол няколко огнища, където вече не духа вятър има загасени огнища, но огнеборците остават на място поради риск от ново разпалване. Все още поради слаба видимост е затворена магистралата Комотини – Александруполис.

Гръцките противопожарните екипи съобщиха днес, че в няколко района, където горят пожари, вятърът е спрял и постепенно пожарникарите овладяват огнената стихия. В сила обаче е забраната и днес за влизане в горски райони.

Няма активно огнище в близост до границата с България.

Българските власти следят постоянно ситуацията с пожарите в близост до границата с България. Горските власти у нас вече са предприели превантивни мерки за защита на хората от пограничния регион и опазване на горските територии у нас. Всички служби, отговарящи за стопанисването на горите са в готовност за предприемане на своевременни действия при необходимост, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Източник: dnes.dir.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram