Лета: Има риск от възход на популистите в Европа

Италианският премиер Енрико Лета предупреди за риска популистите да прекрачат прага от 25% на следващите избори за ЕП през май, което би попречило на усилията за възраждане на ЕС.

В интервю за вестник „Стампа“ и други големи европейски вестници Лета заяви, че иска да отправи „послание към европейското общество“. „Има голямо подценяване на риска да се озовем през май с най-антиевропейския ЕП в историята с възход на всички евроскептични и популистки партии и движения“, заяви италианският премиер.

„В следващия парламент основната амбиция би трябвало да бъде преминаването от строгите ограничения към растежа, амбиция, която най-евроскептичният парламент в историята може да саботира. Води се голяма битка – тази за Европа на хората срещу Европа на популистите“, допълни Лета.

„Ако популистите в Европа преминат прага от 25%, това би било много тревожно“, смята италианският премиер. Той отдава възхода на евроскептицизма на „дефицита на Европа“ и на „фрагментираните институции“.

„Коя е Европа, която ни представлява? Отговорът винаги е неясен и това е основният коз на хора като Бепе Грило, Марин Льо Пен (лидерката на френския Национален фронт) и Найджъл Фарадж (лидер на Британската партия на независимостта), като всички европейски популисти“, допълни Лета.

Заради кризата в Италия бившият комик Бепе Грило създаде движението „Пет звезди“, което привлича симпатизанти на крайната левица и на крайната десница. Рискът „Пет звезди“ да стигне до първото място на изборите за Европейски парламент в Италия „е много голям“, призна Лета. „Защото изборите за Европейски парламент са по-добър терен, на който може да изразява своя популизъм“, допълни премиерът. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram