Лед Цепелин спечелиха делото за най-известната им песен

Легендарната британска рок група Лед Цепелин спечели делото за авторството на най-известната им песен, Stairway to Heaven, пише Ройтерс.

Апелативен съд в Лос Анджелис реши с 9-2 гласа, че Лед Цепелин не са откраднали началните акорди на известната балада от 1971 г.

Представители на китариста Ранди Улф от групата Спирит твърдеше, че песента не е написана от Джими Пейдж и Робърт Плант от Лед Цепелин, а просто прекопирана от тях от неговата песен Taurus.


Самият Улф се удави през 1997 г., в трагичен инцидент, при който се опитва да спаси сина си, но негови наследници съдеха известната рок група. Обвинението в интелектуална кражба датира от 2014 г. и е повдигнато от Майкъл Скидмор, доверено лице на китариста на „Спирит“ Ранди Уулф, известен като Ранди Калифорния. Според твърденията на Скидмор, Джими Пейдж се вдъхновява да напише „Stairway to Heaven“ след като участва в турнета на „Спирит“ през 1968 и 1969 г. Адвокатът на ищците подчерта, че решението на съда „очевидно е грешно“.

Делото вървя 5 години. То е част от поредицата такива дела, която хвърли сянка върху музикалния бизнес като цяло в последните няколко години.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram