Куриозите на 2019 година

0
6

Обзорът на изминалите 12 месеца започва с поглед към животинския свят, защото там винаги стават куп интересни неща. Човекът малко самонадеяно се е провъзгласил за венец на природата, но в много отношения той може да завиди на представителите на фауната. Така например бързоногият бегач Юсейн Болт и пилотът Луис Хамилтън могат само да мечтаят за постиженията на сребристите мравки от Сахара. Те препускат толкова бързо по пустинния пясък, че преведена в човешки мащаб, тяхната скорост би била 580 километра в час.

Това е така, защото бързината им е равна на 108 пъти от телесната им дължина, измината за 1 секунда, предава БТА.

Официалното наименование на вида е Cataglyphis bombycinas. Според Харалд Волф и Сара Пфефер от университета в германския град Улм, скоростта на тези насекоми може достигне 85,5 сантиметра в секунда. Но животните могат да ни превъзхождат не само с физика.

Някои птици могат да ни засенчат и в един много ревниво пазен от нас периметър – романтичната любов. Ярък пример в това отношение е южноафриканският щъркел Клепатан. Пернатият Ромео изминавал всяка година около 13 хиляди километра, за да навести ранената си изгора Малена, лекуваната от хора в Хърватия.

По думите на хърватина Степан Вокич това се повтаря от 16 години. Той приютил Малена, след като ловец стрелял по нея и я ранил. Клепатан навестявал любимата си по едно и също време всяка година. Не толкова романтично се развиваха нещата в Австралия при хората. Зоологическата градина в Сидни даде възможност на всеки желаещ, срещу символичната сума от 1 долар, да кръсти някоя от смъртно отровните змии в терариума на бившата си половинка или на бившата си тъща.

Интересното в случая беше, че директорът на зоопарка Марк Конъли лансира отмъстителната инициатива в навечерието на Деня на влюбените – Свети Валентин. От подобен позорен завършек на брачната сага се спасиха две необичайни невести. Едната си избра за съпруг полилей на име Люмиер, а другата вдигна летвата още по-високо, като пристана на пътнически самолет в хангар на германско летище.

Британката Аманда Либърти подготвя сватбата с любимия си немски 90-годишен полилей, който нежно кръсти Люмиер. Тридесет и четири годишната гражданка от Лийдс изпитва полово влечение към старинни осветителни тела. Всяка вечер тя си ляга и с канделабъра Джуъл.

Аманда е променила и фамилното си име, след като имала нездраво увлечение по Статуята на свободата. Германката Мишел Кьобке от Берлин пък пристана на пътнически самолет „Боинг-737-800“. Тридесет годишната симпатична брюнетка намира летателната машина за „привлекателна, секси, елегантна и прекрасно скроена“. Тя нежно нарича боинга „шатц“ /“мили“/ и няма търпение да го заведе под венчилото. Като говорим за бракове, странен съюз беше констатиран през 2019 година между марша на Менделсон и …погребалните агенции.

Младоженка от Гана, която запази анонимност в социалните мрежи, намери за добре да се яви на венчавката си в бял ковчег. Тя пусна клипче в Ютюб с ефектното си излизане от „дървения костюм“, кръстено от шегаджии „Умри, но се задоми!“ Тематичен парк в град Удмор, щата Мериленд, от своя страна предложи на влюбени двойки да тестват бъдещия си съвместен живот, като си полегнат за цял един ден в общ ковчег. Атракционът „Сикс флагс Америка“ включи в надпреварата съблазнителен награден фонд, но при един от етапите на състезанието двойката трябваше да изтърпи обилно покриване с червеи за по-реалистичен гробарски амбианс.

2019 година даде своя принос и с няколко впечатляващи правни казуса.

Руснак даде на съд компанията „Епъл“, която с непремерено рекламно съобщение го превърна в гей. В жалбата на руският гражданин Разумилов се изтъкваше, че той си качил приложение за криптовалута от „Епъл стор“ и получил от него превод от 69 „гей койни“ вместо поръчаните биткойни. Всичко това било придружено с препоръката: „Недей да осъждаш, преди да опиташ!“. Руснакът последвал съвета и се впуснал в хомосексуални връзки, при които вече нямало връщане назад.

В иска си тъжителят държал на обезщетение от „Епъл“ в размер на 14 хиляди евро. Френската компания „Те Ес О“, обслужваща железниците, написа нова страница в трудовото право, като се съгласи като работодател да изплати обезщетение на близките на починал от секс свой служител.

Ксавие Х. получил инфаркт при полов акт в хотел по време на служебна командировка и френската Темида определи казуса като трудова злополука. Тъкмо когато си мислехме, че в развлекателния бизнес всичко вече е измислено, с изненадващ почин блесна Индия при организирането на национален шампионат по изпускане на стомашни газове. Но за жалост инициативата в град Сурат в щата Гуджарат не можа да се разгърне в пълен мащаб. На съревнованието, поради присъщата за индийците свенливост, се явиха само трима претенденти от 60 записани.

Организаторът на проявата Ятин Сангоил не губи надежда и отново ще се опита да проведе конкурса с по-задълбочена разяснителна работа сред участниците.

В областта на грижите за тялото блеснаха стъргач на татуировки с кухненско ренде и излагаща на слънце аналното си отверстие дама за тонус и здраве. Аржентинският блогър Матиас от град Мендоса ни съветва как да спестим от скъпия лазер при премахването на нежеланите татуси.

Първоначално опитал с камък от пемза, но не станало. Кухненското ренде се оказало по-ефикасно, но била необходима след това антитетанусова ваксина. Калифорнийката, която се представя в Инстаграм само с името Меган, съветва да си печем в поза свещ аналното отверстие.

Половин минутна процедура ни зарежда с витамин D, изпълва ни с енергия и е равносилна на целодневно излагане на слънчевите лъчи, когато сме с дрехи. По традиция няма да останем безразлични и към тазгодишните Антинобелови награди, отличили най-фрапантните действителни научни разработки. Поразително впечатление тази година направи трудът на френските изследователи Бурас Бенгудида и Роже Мьосе. Те насочиха своя научен интерес към „Температурната асиметрия на тестисите при голите и униформените пощальони“.

Тандемът грабна приза за анатомия, докато международен екип, воден от американката Патриша Янг, спечели наградата за физика с откритието как вомбатите съумяват да придадат кубична форма на изпражненията си. И преди да започнат наздравиците по Коледа и Нова година, окуражителна новина дойде преди дни от Великобритания.

Английските изследователки Робин Дънбар и Ким Хокингс ни уверяват, че човечеството дължи съществуването си на алкохола. Един вид маймуни се научил да метаболизира етанола от ферментиралите плодове през мезозоя и оцелял благодарение на това си еволюционно предимство. Пряк потомък на този клон човекоподобни е съвременният Хомо сапиенс. По този повод ви пожелаваме весели празници, многобройни наздравици и успешното им метаболизиране!

Новини бг

Коментари от Фейсбук