Конфликтът се задълбочава. Ердоган се закани с атаки „навсякъде в Сирия“

www.svobodnaevropa.bg

Турските войници ще продължат да отвръщат на атаките на сирийския режим, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган във вторник след подновените тази седмица нападения в Северна Сирия.

„Колкото повече атакуват нашите войници, толкова повече ще плащат. Много, много тежка цена“, каза Ердоган на церемония в Анкара. „Нанесохме силен удар на сирийския [режим]. Те бяха сериозно наказани, особено в Идлиб, но това не е достатъчно, има още много неща“, закани се турският президент.

По време на среща с партийни симпатизанти в турската столица той заяви, че проправителствените части ще бъдат атакувани „навсякъде в Сирия“.

Коментарите на Ердоган идват ден, след като турските власти съобщиха, че 101 войници на сирийския режим са били елиминирани след убийството на петима турски войници в Идлиб – последният голям бунтовнически център.

Турция е започнала да прехвърля военни подкрепления в Северна Сирия. След като в събота Анадолската агенция съобщи, че колона от 300 камиони и бронирани машини е преминала сирийската граница, в сряда и телевизионният канал „Скай нюз Арабия“ съобщава за предислоциране на части.

Според „Скай нюз“, цитирана от агенция ТАСС, те се придвижват към западните части на провинция Алепо, където ще бъде създаден нов пункт за наблюдение.

Във вторник външното министерство на Сирия обвини Турция, че нарушава суверенитета на Сирия, като разполага допълнителни сили в провинциите Идлиб и Алепо и нанася удари по територии, в които живее цивилно население и са разположени сирийски военни обекти.

Също във вторник Турция съобщи, че 51 сирийски военни са били убити в северозападната част на Сирия при атака на подкрепяни от нея бунтовници срещу подкрепяните от Русия правителствени сили.

Агенция Ройтерс се позовава на турското министерство на отбраната, добавяйки, че са унищожени и два сирийски танка и един склад за боеприпаси. Часове по-рано военни наблюдатели съобщиха, че сирийските правителствени сили имат контрол върху главната магистрала Алепо-Дамаск, минаваща през Идлиб, за първи път от началото на гражданската война през 2012 г.

Сирийските държавни медии обаче не споменават това, а източници на бунтовниците по-късно заявиха, че боевете продължават в някои северни райони в близост до магистрала М-5. В отговор бунтовниците свалиха сирийски военен хеликоптер и напреднаха към град Найраб, за което турското министерство на отбраната заяви, че е изоставено от сирийските правителствени сили./svobodnaevropa

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram