Конгресът отхвърли ветото на Тръмп върху бюджета за отбрана

По този начин влизат в сила разпоредбите на бюджета за отбрана, който включва разширяване на санкциите срещу газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“, съобщава ТАСС.

Сенатът на Конгреса на САЩ преодоля в петък ветото на президента Доналд Тръмп, който блокира проектобюджета за отбрана за финансовата 2021 г. (започнала в страната на 1 октомври 2020 г.) в размер на 740 млрд. долара. Гласуването беше излъчено от американски новинарски канали.

81 членове на контролирания от републиканците Сенат подкрепиха инициативата, 13 сенатори се обявиха против.

Камарата на представителите на Конгреса преодоля ветото на президента Доналд Тръмп миналия понеделник. Така, въпреки противопоставянето на американския лидер, влизат в сила разпоредбите на бюджета за отбрана, който включва разширяване на санкциите срещу газопровода „Северен поток 2“ и „Турски поток“. За първи път в президентството на Тръмп и двете камари на Конгреса успяха да преодолеят неговото вето. Като държавен глава, републиканецът блокира девет законопроекта. Гласуването се проведе два дни преди 3 януари, когато трябва да започне работа новият Конгрес.

Както се отбелязва на сайта на Сената, през цялата история на страната Конгресът е успял да преодолее по-малко от 10 на сто от ветото на американските президенти. Това изисква подкрепата на две трети от двете камари на законодателния орган.

В петък лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл заяви, че одобрението на проектобюджета е от решаващо значение за отбраната на страната и „възпиране на конкурентни суперсили като Китай и Русия“. „[Проектобюджетът] ще затвърди нашето предимство по море, суша, във въздуха, във виртуалното пространство и в космоса“, каза републиканецът.

Доналд Тръмп блокира законопроекта на 23 декември. Според него „документът не включва важни разпоредби за националната сигурност, съдържа клаузи, които обиждат нашите ветерани и военна история и противоречат на усилията на администрацията да осигури приоритета на САЩ в областта на националната сигурност и външната политика“. Той нарече проектобюджета „подарък за Китай и Русия“.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram