Конгресът на САЩ потвърди официално победата на Байдън

Часове след нападение над Капитолия Конгресът официално потвърди победата на демократа на Джо Байдън на президентските избори, предаде кореспондентът на БНР в САЩ.

Работата на законодателите бе прекъсната в сряда от щурм на привърженици на настоящия държавен глава Доналд Тръмп, при който загинаха поне 4 души.
Най-малко 52 са арестуваните във Вашингтон.


Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в града с 15 дни, т.е. до 21 януари, след случилото се.

По последна информация на полицията във Вашингтон четирима са загиналите при щурма на Капитолия, една от жертвите – жена, е била простреляна от полицията на комплекса. Другите трима души починали по „здравословни причини“.

При обявяване на продължаването на сесията на Сената председателстващият вицепрезидент Майк Пенс се обърна към щурмувалите конгреса с посланието „Вие не победихте. Насилието никога не побеждава, свободата побеждава“. 


Пенс категорично заклейми нахлулите в Капитолия. Подобни остри критики бяха отправени и от други лица на важни постове.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър посочи, че щурмувалите сградата са „терористи“ и не представят Америка.

Колегата му републиканец Мич Макконъл заяви: „Те се опитаха да подринат демокрацията и не успяха“.

„Ако тези избори бяха отменени само заради твърденията на губещата страна, нашата демокрация щеше да влезе в смъртоносна спирала. Никога повече цялата нация няма да приеме изборни резултати. На всеки четири години би било борба за власт на всяка цена“, отбеляза Макконъл.

БНР припомня събитията от 6 януари.

Демонстрантите се насочиха към сградата на конгреса след като по-рано бяха на митинг, по време на който президентът Доналд Тръмп ги упъти да се насочат към Капитолия. След това се стигна до пробив на сигурността и влизане в сградата, където можеха да се видят кадри на смут.

Законодателите бяха принудени да се барикадират и по-късно да бъдат изведени на безопасно място.

Стигна се до чупене на прозорци, нахлуване в офиси на законодатели, стрелба, при която бе ранена жена, починала по-късно.

Малко след това на мястото на безредиците имаше хиляди привърженици на Тръмп със знамена в негова подкрепа и лозунги. Някои от дошлите бяха членове на Конгреса, други се провикваха „Това е един добър ден за Америка“, а трети споделяха с гордост как са пробили сигурността на Капитолия. Имаше и такива, които провеждаха спокойно разговори с противници на Тръмп.

Симпатизанти на президента са във Вашингтон по негова покана за протест срещу резултатите от изборите, които бяха потвърждавани на няколко инстанции.

По-рано станаха ясни резултатите от балотажа в Джорджия, който бе решаващ за контрола на Сената. Двамата кандидати на демократите Джон Ософ и Рафаел Уорнок печелят. Резултатът дава мнозинство на демократите в Сената, като те вече имаха мнозинство в Камара на представителите. Така те ще имат контрол над законодателната власт и ще улеснят Байдън при прокарването на негови политики, след като встъпи в длъжност на 20 януари.

Жената, която почина в сряда, след като бе простреляна от полицията, е била поддръжник на Тръмп и ветеран от военновъздушните сили.
Шефът на вашингтонската полиция Робърт Конти заяви, че смъртта на другите трима души – жена и двама мъже, в района не е свързана с насилието.

Поне 14 са пострадалите полицаи, един от тях сериозно.
В района са открити две самоделни бомби, а в автомобил са намерени пушка и коктейли „Молотов“.
Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram