Кметът на Ню Йорк: Уолстрийт се срива

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс заяви, че САЩ са навлезли в рецесия и „Уолстрийт се срива“, опровергавайки твърденията на президента Байдън, че страната се справя добре, направени по-рано в четвъртък.

„Трябва да ми кажете какво да махна от чинията, ако искате да сложа нещо друго в нея. Идвам при вас като градоначалник и казвам: „Ето колко имаме, това е всичко“, заяви кметът на Голямата ябълка по време на събитие в Стейтън Айлънд, организирано сдружението с нестопанска цел „Проект гостоприемство“, предаде hamodia.com.

„Намираме се във финансова криза, каквато не можете да си представите“, добави той. „Уолстрийт се срива, ние сме в рецесия.“

По-рано в четвъртък Байдън отказа да приеме идеята, че две последователни тримесечия с отрицателен ръст на БВП означават, че икономиката на САЩ е изпаднала в рецесия.

Екипът на Байдън беше обвинен, че се опитва да предефинира понятието „рецесия“ в сряда

Данните на Министерството на търговията показаха, че реалният БВП се е понижил с 0,9% през второто тримесечие, след като през първото тримесечие бе отчетен спад от 1,6%.

Икономистите прогнозираха незначителен ръст от 0,3% и засилиха опасенията, че опитите на Федералния резерв да ограничи инфлацията вместо това са имали обратен ефект.

Дори вицепрезидентът Камала Харис призна, че „инфлацията е твърде висока“ и „икономиката ни се забавя“ по време на посещение в Бедфорд-Стуайвезант, където в четвъртък следобед се радваше на нови федерални долари за общности с недостатъчно услуги.

По-късно през деня Ерик Адамс направи опит да смекчи ефекта от казаното преди това: 

„Президентът ще вземе решение как да назове ситуацията, в която се намираме. Той е президентът, а аз трябва да го следвам. Справяли сме се с трудни икономически периоди и сега се справим, защото вярвам в президента“, каза той пред Хамодия.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram