Китай гради свое НАТО в задния двор на Русия

Китай продължава да разширява зоната си на влияние в Централна Азия, като взема под своя военен и икономически чадър бившите съветски републики.

В петък китайският президент Си Дзинпин се срещна с лидерите на Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Туркменистан и Узбекистан и ги прикани да разширят сътрудничеството си, включително в областта на отбраната, уточни Moscow Times.

Първата в историята среща на върха на групата, наречена С5, се проведе в Сиан, древната китайска столица, откъдето в миналото е започнал известният „Път на коприната“.

След разговорите Си заяви, че Китай е готов да „укрепи отбранителните способности“ на централноазиатските републики, повишавайки капацитета им за сигурност, за да „гарантира мира в региона„, съобщи държавната информационна агенция „Синхуа“.

Той обяви и плановете си да предостави 26 млрд. юана (3,6 млрд. долара) финансова подкрепа и „безплатна помощ“, без да уточнява къде ще бъдат използвани парите.

В близко бъдеще Китай вероятно ще възобнови съвместните военни учения със страните от бившия Съветски съюз, включително тези с участието на китайски вътрешни войски, заяви пред Financial Times Темур Умаров, изследовател в Центъра „Карнеги Русия – Евразия“.

Според него особено интересен за Пекин може да се окаже Таджикистан, който има обща граница не само с Китай, но и с Афганистан.

Армията на Таджикистан в никакъв случай не е най-силната в Централна Азия. Затова от гледна точка на Китай това е просто продължение на мерките, насочени към гарантиране на собствената си национална сигурност“, каза той.

Бившите в орбитата на Кремъл постсъветски азиатски държави се стремят да се дистанцират от Русия, която е станала „токсична“ заради войната в Украйна и западните санкции.

Казахстан, един от най-големите търговски партньори на Русия в бившия Съветски съюз, отказа да подкрепи инвазия в Украйна и миналата година подписа споразумение за обмен на разузнавателна информация с Турция, член на НАТО.

Влиянието на Москва в региона отслабва, но е преждевременно да се твърди, че Китай ще я замести напълно в краткосрочен план, казва Чиню Ши, изследовател в Тайванския национален институт за отбрана и сигурност.

Това е тиха конкуренция„, смята той.

Според китайската официална статистика през миналата година търговският оборот на Китай с държавите от С5 е бил 70,2 млрд. долара, а 80% от товарния поток към Европа е преминал през тези държави./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram